Menu
Van den Boomen pepte zijn B1 extra op

Van den Boomen pepte zijn B1 extra op

Branco van den Boomen leverde als een van de dragende krachten van Ajax B1 een belangrijke bijdrage aan de zege in de derde uitgave van de AEGON Future Cup. Samen met zijn ploeggenoten vierde de middenvelder zondag een mooi feestje op de Toekomst. Een glansrijk, soms zelf bizar verlopen toernooi werd bekroond met de eindzege.

Nog nadampend en zwetend van de finale tegen Manchester United en van binnen intens blij blikt Van den Boomen terug op de AEGON Future Cup 2012. ,,Dit is heerlijk voor mij en voor het hele team,’’, vertelt de Ajacied, op slippers, in korte voetbalbroek en gehuld in een kletsnat ondershirt van adidas. De gouden zondag begon goed, met een sensationale zege-na-penalty’s tegen FC Barcelona. Van den Boomen: ,,Het was al speciaal om een wereldploeg als Barcelona te verslaan. Ook bij Manchester United verschenen grote talenten aan de aftrap. Ik denk dat twee of drie van hun talenten over een paar jaar in het eerste elftal opduiken.’’

Ajax B1 bewees drie dagen lang, tijdens het hele toernooi, zich te kunnen meten met de opleidingsinstituten van Europese topclubs. De Ajacieden bewezen bovendien dat het ook met de mentale weerbaarheid wel goed zit. Tegen Barcelona werden twee penalty’s gemist, maar plaatste de B1 zich toch voor de finale. Ajax wankelde tegen de Mancunians en kwam met 0-2 achter. ,,Dat we ons toen nog terug knokten gaf een extra boost,’’ vervolgt Van den Boomen. ,,Ik heb iedereen toen ook extra opgepept; we moesten ervoor blijven gaan.’’

Aanvoerder Damian van Bruggen leverde ook in de finale van de AEGON Future Cup belangrijk werk voor zijn B1. Aanvoerder Damian van Bruggen leverde ook in de finale van de AEGON Future Cup belangrijk werk voor zijn B1.

Met zijn ronduit gelukkige 1-2 was de ommekeer in de eindstrijd in gang gezet. Een passje op ploeggenoot Elton Acolatse stuiterde tamelijk miraculeus over de verbouwereerde keeper Kieran O’Hara. Een gelukje vormde de basis van de ommekeer. Na een 2-2 gelijkspel na een uur spelen, werd de penaltyserie met 5-3 gewonnen.

,,Dat het een geluksballetje was interesseert me niet,’’ laat de tiener en jeugdinternational het ferm klinken. ,,We maakten gelijk en begonnen met een goed gevoel aan de penalty’s. Gelukkig hebben we met onze twee keepers (Stan Bijl en Xavier Mous, red.) twee echte penaltykillers. Dat wisten we vooraf ook , dat gaf ons extra vertrouwen.’’

Zo besloten Van den Boomen en zijn ploegmaten de derde en laatste toernooidag met bloemen, de AEGON Future Cup 2012 en klonk het overwinnaarslied We Are The Champions door de geluidsboxen. Dé kracht van Ajax B1 wordt niet alleen bepaald door Branco van den Boomen, weet Branco van den Boomen zelf misschien wel als beste. ,,We hebben een vlak team, zonder zwakke spelers. Bij ons is het verschil tussen de beste spelers en de iets minder goede voetballers maar klein. Dan weet je dat je in dit toernooi een kans maakt. En hoeveel spelers uit deze selectie over een paar jaar in het eerste staan? Dat zal blijken. Misschien wel eenzelfde aantal als bij Manchester United.’’

Winnaar adidas Best Player Award: Queensy Menig (Ajax)

Topscorers: Elton Acolatse (Ajax), Ademir (Desportivo), Marco Pinato (AC Milan) en Alperen Dogan (Besiktas). Allen maakten drie treffers.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Ajax knokte zich in de finale van de derde editie van de AEGON Future Cup knap voorbij de leeftijdgenoten van Manchester United. Ajax knokte zich in de finale van de derde editie van de AEGON Future Cup knap voorbij de leeftijdgenoten van Manchester United.
Ajacieden vieren na een prijsuitreiking een uitzinnig feestje. Ajacieden vieren na een prijsuitreiking een uitzinnig feestje.
Ajacied Queensy Menig ontving uit handen van Davy Klaassen de adidas Best Player Award, de gouden schoen voor beste speler van het toernooi. In 2010 was Klaassen zelf de beste speler van de allereerste AEGON Future Cup. Ajacied Queensy Menig ontving uit handen van Davy Klaassen de adidas Best Player Award, de gouden schoen voor beste speler van het toernooi. In 2010 was Klaassen zelf de beste speler van de allereerste AEGON Future Cup.
Ajax B1 viert een uitzinnig feestje na de prijsuitreiking op de Toekomst. Ajax B1 viert een uitzinnig feestje na de prijsuitreiking op de Toekomst.
Elton Acolatse moest de titel van topscorer van de AEGON Future Cup delen met drie andere spelers. Allen maakten drie doelpunten. Elton Acolatse moest de titel van topscorer van de AEGON Future Cup delen met drie andere spelers. Allen maakten drie doelpunten.
FC Barcelona besloot het toernooi met de derde plek. FC Barcelona besloot het toernooi met de derde plek.
De Ajax-talenten van Ajax' zusterclub Ajax Cape Town werd zesde. De Ajax-talenten van Ajax' zusterclub Ajax Cape Town werd zesde.