Menu
Van den Brom: zwak voor Ajax en Vitesse

Van den Brom: zwak voor Ajax en Vitesse

Als Ajax en Vitesse elkaar zondag bestrijden in de Amsterdam ArenA is John van den Brom een neutrale toeschouwer. De 41-jarige oefenmeester van eerstedivisionist AGOVV heeft vanuit het verleden met beide clubs een warme band.

John van den Brom in functie als hoofd jeugdopleiding van Ajax in seizoen 2006-2007. John van den Brom in functie als hoofd jeugdopleiding van Ajax in seizoen 2006-2007.

De voormalige middenvelder droeg in zijn actieve loopbaan onder meer het shirt van Vitesse en Ajax. Later bekleedde hij bij de Amsterdammers diverse trainersfuncties en was hij hoofd jeugdopleiding. ,,Het zijn voor mij de clubs die ik het intensiefst volg", zegt de Amersfoorter. ,,Vooral vanwege de contacten die ik er heb. Ook kom ik nog geregeld kijken in Arnhem en Amsterdam."

Als speler maakte hij veel onderlinge ontmoetingen mee. Zijn memorabelste wedstrijd speelde hij in een Ajax-shirt op Nieuw Monnikenhuizen, het oude stadion van de Arnhemmers. ,,Ik maakte toen vlak voor tijd de winnende 2-3 uit een heerlijke volley", refereert hij aan de editie uit het seizoen 1994-1995, waarin Ajax onder leiding van Louis van Gaal Europa veroverde. ,,Ik was toen net een jaar weg bij Vitesse en ik kan me nog herinneren dat de weersomstandigheden die middag bar en boos waren."

Ook in Amsterdam weet Van den Brom het net te vinden. In 1991 brengt hij namens Vitesse Ajax op een 2-0-voorsprong door een treffer in eigen doel. De wedstrijd in het Olympisch Stadion eindigt voor de thuisploeg in een desillusie omdat de landstitel, ondanks een 3-0-zege, door concurrent PSV op doelsaldo wordt veroverd.

John van den Brom in actie voor Vitesse. FOTO: PROSHOTS. John van den Brom in actie voor Vitesse. FOTO: PROSHOTS.

Ook zondag rekent Van den Brom op een zege voor Ajax. ,,Ik denk dat Ajax thuis moeilijk is te verslaan. Normaal gesproken moet Ajax dus winnen. Uit mijn eigen tijd als speler weet ik dat het altijd heel leuke wedstrijden waren."

De huidige coach van AGOVV Apeldoorn zal zondag zeker met een schuin oog kijken naar enkele voormalige pupillen van hem. Als trainer van de Ajax-Beloften en als hoofd jeugdopleiding had hij onder anderen Urby Emanuelson, Thomas Vermaelen, Jan Vertonghen en Jeffrey Sarpong onder zijn hoede. ,,Ik krijg nog altijd een warm gevoel als ik die jongens zie spelen", zegt de tweevoudig international. ,,Zeker als ik dan zie hoe Jeffrey zondag in de Klassieker het eerste doelpunt maakte. Maar goed, de jongens doen het zelf. Zij verdienen de credits."

Van den Brom werd in 2004 bij Jong Ajax aangesteld als de opvolger van de huidige Ajax-coaches Marco van Basten en John van ’t Schip. Drie jaar later verkaste hij naar zijn huidige club, waarmee hij op de veertiende plaats staat in de Jupiler League.