Menu

Van der Ende, Tahamata en Michels bij Theole - Ajax

48 jaar was het geleden toen de laatste Theole - Ajax werd gespeeld. Tijdens het toernooi ‘de Zilvere Sluis’ verloor Ajax op 8 augustus 1953 van de club uit Tiel met 2 – 0. “Maar door de jaren heen zijn we wel wat uit elkaar gegroeid”, verteld Co van Buren er lachend bij wanneer hij gepassioneerd over de komst van Ajax verteld.

Hoofdklasser Theole bestaat dit jaar 90 jaar en dat wil men in Tiel breeduit vieren. In februari werd een jubileumcommissie in het leven geroepen om de club op gepaste wijze in het zonnetje te zetten. Spelen tegen een grote eredivisieclub; dat zou het perfecte jubileumfeest zijn, maar hoe pak je zoiets aan? Oh ja, had de keeper van het eerste niet ooit eens gezegd dat hij Beenhakker wel een beetje kende? “In februari benaderde Ajax ons officieel en zo werd de wedstrijd steeds concreter. Zo’n kans laat je natuurlijk niet lopen, maar we hadden geen idee waar we aan begonnen. Barcelona heeft ooit eens hier in de regio gespeeld, dus we zijn vooraf met die mensen gaan praten en verder hebben we veel begeleiding van de mensen van Ajax en de politie gehad. Van de gemeente hebben we zelfs een subsidie gekregen”, vertelt Van Buren enthousiast.

De verbinding van het telefonisch interview wordt af en toe vaag onderbroken door de gezelligheid van de clubkantine. Zo af en toe weergalmt er een schreeuw door het geroezemoes dat een voetbalkantine op drukke avonden zo kenmerkt. De voorbereidingen zijn nog steeds in volle gang. Kosten nog moeite worden gespaard om deze dag tot een succes te maken. De bezoekers van de oefenduel hebben straks allemaal een zitplaats. De commissie heeft naast de 1000 vaste zitplaatsen voor nog eens 4500 zitplaatsen gezorgd. Ook met mensen in een rolstoel is rekening gehouden.

“Voor de mensen hier in de regio is dit heel belangrijk. Iedereen is verschrikkelijk enthousiast. Je moet weten dat de mensen hier over het algemeen of voor Ajax of voor Feyenoord zijn. Het leuke is dat Feyenoord-supporters vrijwillig gewoon een handje meehelpen. Wist je trouwens dat we via Will van Ree, die hier nog wel eens in de senioren voetbalt, Mario van de Ende als scheidsrechter hebben kunnen krijgen? Rinus Michels komt ook langs en Simon Tahamata doet de aftrap. Een van onze mensen komt uit Eindhoven en die pikt hem op uit een trainingskamp hier in de buurt.”

Van Buren kan er geen genoeg van krijgen. Hij praat honderd uit. Maar hoe staat de ploeg uit Tiel er eigenlijk voor? Zal Theole Ajax net als 48 jaar geleden weer verslaan? Van Buren:”Onze club heeft in totaal 41 elftallen. De D-, C-, B-junioren spelen inmiddels allemaal landelijke jeugd. Deze proberen we zo lang mogelijk bij elkaar te houden. We hebben hier een speciaal plan voor opgesteld en proberen zo de club houvast te geven. Net als met de oefenwedstrijden trouwens. Wanneer de wedstrijd een succes wordt, dan proberen we volgend jaar weer een grote club te halen. En ach winnen, waarschijnlijk niet natuurlijk. Het eerste heeft na de competitie wel een keer in de week doorgetraind. Voordat Ajax komt, spelen we nog twee oefenwedrijden en dan moeten we er klaar voor zijn. Ach, het belangrijkste is dat de mensen een leuke dag hebben. Dat vinden wij hier met z’n allen het belangrijkste!”