Menu
Van der Gragt: 'Ik wil bondscoach worden'

Van der Gragt: 'Ik wil bondscoach worden'

Stefanie van der Gragt is alweer toe aan haar laatste blog. Dit keer gaat het over de persoon naast het veld. Haar ambities en doelen. ,,Al ben ik meer van pluk de dag."

Na een interlandperiode keert iedereen van Oranje en België nu weer terug bij Ajax. Zelf doe ik dat met een goed gevoel. De oefenwedstrijd tegen Oostenrijk wonnen we met 0-2 en ik scoorde de openingsgoal. Het was mijn 4e doelpunt in mijn 44e interland. Met het aantal goals en wedstrijden ben ik zeer tevreden, zeker omdat ik er nog niet zo lang bij zit.

Goede generale voor @oranjevrouwen! ⚽️⚽️Check: ⤵️https://t.co/CZk8mSlwnp

— Ajax Vrouwen (@AjaxVrouwen) 19 oktober 2017

Dinsdag speelden we de 1e WK-kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen en in de blessuretijd wonnen we met 1-0. Heerlijk. Ik kwam nog hard met mijn hoofd in botsing met een Noorse maar het gaat gelukkig goed.

'Mooie baan'
Maandag kregen Oranje-ploeggenoot Lieke Martens en bondscoach Sarina Wiegman grote internationale prijzen voor beste speelster en beste coach van de wereld. Daar hebben we in het hotel uiteraard wel even bij stilgestaan. Fantastisch natuurlijk. Toen ik jong was zei ik altijd dat ik later bondscoach zou worden. Nu ben ik 25 jaar en lijkt me dat nog steeds een mooie baan. Dan moet ik natuurlijk wel alle trainersdiploma’s halen en die ambitie heb ik ook. Ik heb nu TC III bijna afgerond, moet alleen het examen nog doen. Clubtrainer ben ik al wel jarenlang.

Spanning voor het trainen van oudere speelsters
Ik begon bij de kleine meiden en op mijn 20e was ik trainer/coach van SVA dames 1 uit Assendelft. Ik vond de eerste gesprekken wel spannend want ik zou natuurlijk ook speelsters treffen die ouder waren. Dat is echter nooit een probleem geworden. Ze keken best wel tegen mij op. Ik vond het heel erg leuk om te doen en heb aan die tijd goede vriendinnen overgehouden.

Bij Winkel kreeg Stefanie onlangs een prachtige huldiging na het gewonnen EK.
Bij Winkel kreeg Stefanie onlangs een prachtige huldiging na het gewonnen EK.

Meisjes bij jongens laten spelen
Nu ben ik assistent-trainer bij Winkel in Noord-Holland. Ik ben veel weg met Ajax en Oranje waardoor het niet slim is om de hoofdtrainer te zijn. Wel houd ik mij bezig met het beleid van de hele vrouwentak. Mijn taak is om de grote lijnen in de gaten te houden en speelsters voor de verschillende teams te selecteren.

Ik wil mensen helpen. Daar word ik gelukkig van. En het bondscoachschap lijkt me heel erg gaaf

Nu hebben we voor het eerst een meisje met veel potentie in een jongensteam gezet. Natuurlijk wel pas na gesprekken met haar. Ik ben er voorstander van om de meisjes zo lang mogelijk met de jongens mee te laten doen. Dat is echt goed voor hun ontwikkeling. De handelingssnelheid gaat flink omhoog en daar worden ze nog veel beter van. Het is erg leuk om de ontwikkeling van de meiden te zien.

Good morning! Time for training! 💪 pic.twitter.com/jXkEkb9aD6

— Ajax Vrouwen (@AjaxVrouwen) 25 oktober 2017

Als ik niet met voetbal bezig ben, vind ik het leuk om lekker te gaan lunchen met vriendinnen. Maar ook mijn schoonvader helpen in ons nieuwe huis doe ik graag. We hebben een huis casco gekocht en moeten daar zelf dus van alles aan doen. Meestal houd ik het bij schilderen, maar ik heb bijvoorbeeld ook de drainage aangelegd. Lekker rondrijden op zo’n kraantje, heerlijk! Ik verwacht dat we er volgend jaar zomer in kunnen trekken.

Pluk de dag
Wat ik na het voetbal wil doen, weet ik nog niet. Ik ben meer van ‘pluk de dag’. Zie wel wat er op mijn pad komt. Het werken met mensen met het downsyndroom lijkt me heel erg leuk. Maar ik heb ook 8 jaar met veel plezier bij de Lidl gewerkt. Voor mijn studie sport en bewegen, die ik heb afgerond, heb ik eens stage gelopen als zwemlerares. Vond ik ook leuk. Ik wil mensen helpen. Daar word ik gelukkig van. En het bondscoachschap lijkt me heel erg gaaf. Maar ja, daar is er maar eentje per land van, dus moet je wel erg veel geluk hebben als jij net die ene persoon met de funcie bent.

Ik draag het stokje graag over aan de volgende blogger Daley Sinkgraven. Ik ben benieuwd hoe hij de blessureperiode is doorgekomen zonder gefrustreerd te raken.

Lees ook: Van der Gragt en Van der Most winnen last-minute met Oranje