Menu

Van der Gun scoort voor Jong Oranje

NIJMEGEN - Jong Oranje is de EK-kwalificatiereeks begonnen met een moeizame 2-0-zege op Ierland. In de Nijmeegse De Goffert kwam de nieuwe lichting beloftes vrijdag pas in de tweede helft tot een aanvaardbaar niveau, voor rust was het vooral aanvallend uiterst pover.

Bondscoach Wotte debuteerde tegen een van de moeilijkste tegenstanders in de poule. Bij Ierland speelden veel spelers die in 1998 nog Europees kampioen onder 18 jaar werden. Behalve de Ieren treft Nederland nog Cyprus, Portugal en Estland. De negen poulewinnaars en de zeven beste nummers twee strijden in een playoff-ronde om acht startbewijzen voor het EK, in mei 2002.

In de eerste helft kwamen de aanvallende bedoelingen van Oranje niet uit de verf. Op rechts werd Ajacied Van der Meyde na rust door clubgenoot Cedric van der Gun. Spits Kuyt (FC Utrecht) viel op door een schot in de zesde minuut, maar doelman Delaney pakte de bal in twee keer. Het schaarse gevaar kwam van links, waar Ajacied Bobson soms tot aardige acties kwam. De Ieren hadden dat snel in de gaten, want de linkerspits werd het slachtoffer van enkele harde charges. Het kostte in de eerste helft alleen Gavin (Middlesborough) een gele kaart.

Niet alleen de aanval bleef onder de maat. De middenvelders Van der Schaaf (Vitesse), Van Beelen (Cambuur) en Janssen (Vitesse) zorgden voor veel te weinig ondersteuning voorin. De Ieren kregen alleen een kans via Barry Quinn van Coventry City. Emmen-doelman Ten Rouwelaar stompte diens schot corner. Verdedigend had Oranje, met een soevereine Wolters (AZ) in het centrum, sowieso weinig problemen.

Wotte greep in de rust meteen in. Van der Meyde en Bobson raakten hun plaats kwijt aan Van der Gun (Ajax) en Ax (NEC). De wisseling op de vleugels leverde al in de 51e minuut resultaat op. Ax ging op links door na een prima diepe bal van Janssen. Twee Ieren tastten mis op de voorzet van de Nijmegenaar, waarna Van der Gun de bal voor het intikken had.

Nederland kreeg daarna nog enkele goede kansen, onder anderen via Kuyt, maar het bleef met slechts 1-0 uitkijken voor de Ierse uitvallen. De beslissing viel in de 88e minuut toen Ax via een Iers been een actie van Janssen afrondde: 2-0.

Wotte was na afloop tevreden met het resultaat. ,,Je bent altijd blij als je de eerste wedstrijd in zo'n poule wint. Alleen het spel was niet zo best, vooral in de eerste helft waren we slordig. We deden te weinig met de ruimte op de vleugels. Ik wilde met Van der Gun en Ax wat meer brengen. Dat leidde al snel tot de 1-0. Daarna werd het weer onrustig en zat ik niet lekker op mijn stoel. En dan viel die 2-0 wat gelukkig. We speelden het daarna rustig uit.'' (Bron: ANP).