Menu
Van der Hart: nieuwe stappen gezet

Van der Hart: nieuwe stappen gezet

Mickey van der Hart speelt 28 mei (Schotland) en 3 juni (Luxemburg) met Jong Oranje twee kwalificatiewedstrijden voor het EK 2015. Voor de derde doelman van Ajax zijn die interlands een afsluiting van een lang en leerzaam seizoen. ,,Ik pak nu ballen die ik eerder nooit pakte.”

Jupiler League
,,Ik heb dit seizoen heel veel wedstrijden gespeeld in de Jupiler League. Daardoor heb ik echt een stap gezet. Als we met Jong Ajax nog steeds in de Beloftencompetitie hadden gespeeld was me dat nooit gelukt. In de Jupiler League kom je allemaal mannen tegen die echt voor hun brood spelen. Deze gasten halen het onderste uit de kan, dat is een goede leerschool. Je moet je wapenen tegen hun slimmigheidjes, tegen hun fysiek. Ik ben pas 19 natuurlijk, dus ik moest sterker worden. Het was als Ajax-keeper ook wel weer even wennen om niet als favoriet het veld in te gaan. De laatste keer dat ik zo veel doelpunten tegen kreeg was in de B2, toen we speelden tegen jongens die een jaar ouder waren. Het is niet leuk natuurlijk om veel ballen om je oren te krijgen, maar je ontwikkelt je wel als je meer onder druk staat.”

Pieken en dalen
,,Dit eerste jaar Jupiler League ging met pieken en dalen. Het was even wennen in het begin. Ik heb een dipje gehad, ben de eerste ook die dat toegeeft. Vanaf de tweede seizoenshelft voelde ik dat ik stappen aan het maken was. Dat komt mede door het extra krachtprogramma dat ik met een aantal andere spelers heb gevolgd bij Perry Augustine. Voor de winter hebben we een basis gelegd, de tweede seizoenshelft zijn we echt gaan knallen. Ik merkte dat ik fitter werd, meer sprongkracht ontwikkelde. Je hebt steeds meer over, steeds meer bereik in de hoeken. Dan ga je punten pakken voor je team. In de thuiswedstrijd tegen Oss maakte ik een redding. Bij die bal dacht ik echt Heuh? Ik heb 'm. Dat was een omslagpunt, daar krijg je zoveel vertrouwen van. Ik pak nu ballen die ik eerder nooit pakte.”

Mickey van der Hart maakte afgelopen seizoen ook zijn officiële debuut in Ajax 1. Op 29 oktober 2013 keepte hij in de bekerwedstrijd tegen ASWH (4-1 winst voor Ajax). Mickey van der Hart maakte afgelopen seizoen ook zijn officiële debuut in Ajax 1. Op 29 oktober 2013 keepte hij in de bekerwedstrijd tegen ASWH (4-1 winst voor Ajax).

Cillessen en Vermeer
,,Jasper, Kenneth en ik kunnen goed met elkaar opschieten. Ik heb heel veel respect voor Kenneth, hoe hij is omgegaan met het feit dat hij tweede keeper werd. Het was natuurlijk een bittere pil voor hem, maar je merkte nooit iets aan hem tijdens trainingen. Hij is zich altijd honderd procent blijven inzetten. Voor mij is dat een leermoment. Ondanks een teleurstelling moet je gewoon doorgaan. Kenneth stond er altijd weer als hij er weer moest staan. Jasper heeft heel lang op zijn kans moeten wachten, en dit seizoen heeft hij ‘m gepakt."

Stijl
,,Ik vergelijk me niet echt met Jasper of met Kenneth. Ik kan bijvoorbeeld wel proberen te springen als Kenneth, maar dat lukt me toch nooit. Natuurlijk praat je veel over details, steek je dingen van elkaar op. Maar ik heb een eigen stijl, ben een echte Ajax-keeper. Een allrounder, met als specialiteit tweebenigheid. Mijn vader heeft er altijd op gehamerd om zowel mijn linker- als rechtervoet te trainen. Ik heb lang gevoetbald, én ik heb natuurlijk voetbalgenen (zijn opa - overleden in 2006 - is Cor van der Hart, voormalig verdediger van Ajax). Daarnaast ben ik sterk op de lijn, en sinds dit jaar nog sterker dan voorheen.”

Kampioenschap
,,Ik ben in eerste instantie supporter, dus alleen daarom al was ik heel blij met de landstitel van Ajax. Maar het voelt ook wel echt als mijn kampioenschap, of in ieder geval als iets waar ik onderdeel van was. Ook al heb ik er qua wedstrijden niet veel aan bijgedragen. Ik train natuurlijk de hele week met het eerste, ken iedereen door en door, zit overal dicht op. Maar het is natuurlijk ook wel raar, want al mijn wedstrijden speel ik bijna voor Jong Ajax. Toch heb ik het gevoel dat ik naar Jong Ajax toe ga en bij Ajax 1 ben.”

2014-2015
,,Hoe het komende seizoen er voor mij uitziet is van heel veel factoren afhankelijk. Wat wil Ajax? Wat wil ik zelf? En wat doen de doelmannen voor mij? Mocht Kenneth bijvoorbeeld vertrekken bij Ajax, dan kan ik wellicht doorschuiven en tweede keeper worden. Dan maak je alles mee: je bent bij Champions League-wedstrijden, de topduels, je gaat meer wedstrijden spelen in het eerste. Maar als je kijkt naar de lange termijn, is het misschien wel beter voor mijn ontwikkeling om toch wekelijks ergens te spelen. Ik wil in ieder geval weer een stap zetten. Wat er ook gebeurt: mijn uiteindelijke doel is natuurlijk om eerste keeper te worden van Ajax.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Van der Hart: ,,Jasper, Kenneth en ik kunnen goed met elkaar opschieten." Van der Hart: ,,Jasper, Kenneth en ik kunnen goed met elkaar opschieten."