Menu
Van der Hart overleden

Van der Hart overleden

Oud-Ajacied Cor van der Hart is overleden. De in Amsterdam-Oost geboren Van der Hart was een even getalenteerde als gewaardeerde centrale verdediger bij Ajax, het Franse Lille en Fortuna'54. De 44-voudig international is 78 jaar geworden.

Van der Hart maakte zijn Ajax-debuut op 11 mei 1947 in een thuiswedstrijd tegen Feyenoord (1-1). De ‘stopperspil’ speelde zijn eerste duels onder trainer Jack Reynolds en besloot zijn eerste seizoen in de Amsterdamse hoofdmacht direct met een landstitel. Het bleek de opmaat voor een imposante voetbalcarrière.

Drie jaar en 74 wedstrijden in het Ajax-shirt later behoorde de stoere verdediger tot de eerste Nederlandse voetballers die het profavontuur aangingen in een buitenlandse competitie. Ook in dienst van Lille OSC slaagde Van der Hart erin de Franse voetbalharten te veroveren. Een handjevol seizoenen later, bij Fortuna ’54 was de oud-Ajacied een steunpilaar. In dienst van de toenmalige Limburgse sterrenploeg veroverde Van der Hart in 1957 de nationale beker.

Van der Hart maakte deel uit van het beroemde Watersnoodelftal, een verzameling in het buitenland spelende Nederlandse voetbalprofs die in Parijs won van Frankrijk. Voor het echte Oranje debuteerde hij in 1955, toen profvoetbal ook in Nederland geaccepteerd was. Van der Hart kwam tot 44 interlands, 26 keer droeg hij de aanvoerdersband, waarvan wellicht de uitzege bij wereldkampioen Duitsland (maart 1956, 1-2) de meest memorabele is. In het Oranje-shirt tekende de verdediger voor twee doelpunten. De Amsterdammer verdedigde bovendien ook vier keer de eer van zijn geboortestad als speler van het Amsterdamse elftal.

Na zijn actieve loopbaan werd Van der Hart trainer. Zijn trainersloopbaan begon in 1966 bij Holland Sport waarna tal van clubs (onder andere AZ '67, het Belgische Standard Luik, Fortuna SC, FC Den Haag) volgden. Van der Hart werd vanwege zijn sterke analyses aangesteld als assistent bij het Nederlands elftal. Eerst naast bondscoach Fadrhonc, kort voor het WK onder Rinus Michels die als supervisor door de KNVB was binnengehaald. In 1974 was hij assistent van Rinus Michels bij het wereldkampioenschap in Duitsland waar Nederland tweede werd. Het Turkse Sariyerspor was zijn laatste club in het betaalde voetbal.

Van der Hart bleef op eigen wijze betrokken bij zijn oude club Ajax. Zo was hij onder meer trainer van de junioren en verschillende lagere seniorenploegen van de Amsterdamse club. Met Johan Cruijff aan het trainersroer, werkte de voormalige verdediger nog als assistent-trainer. Als lid van Lucky Ajax, het collectief van oud-Ajacieden, nam Van der Hart de laatste jaren met enige regelmaat een kijkje op De Toekomst.

Van der Hart wordt in besloten kring gecremeerd. Ajax speelt zijn UEFA Cupwedstrijd tegen Zulte Waregem vanavond met rouwbanden.