Menu
Van der Lem blij dat hij Blind kan helpen

Van der Lem blij dat hij Blind kan helpen

Plotseling keerde Gerard van der Lem terug bij Ajax. Nadat de aanstelling van Danny Blind als hoofdtrainer een feit was, liet Blind weten de oud-assistent van Louis van Gaal in zijn gloriejaren bij Ajax als assistent te hebben aangetrokken.

Het had niet veel gescheeld of Gerard van der Lem was over twee weken weer richting Dubai vertrokken. Maar Ajax hield hem tegen. Of beter gezegd: Danny Blind zorgde ervoor dat het gezin Van der Lem een zucht van verlichting slaakte. Papa blijft in Nederland. ,,Ik heb een hoop afgezegd de laatste zeven, acht maanden. Maar ik had mijn gezin beloofd dat we in rustig vaarwater zouden komen. Toen ik in Saudi-Arabië zat, was dat voor hun heel emotioneel. Dan lazen ze in de krant dat er weer iemand in Rihad was vermoord. Dat heeft er wel ingehakt. Als er iets in Nederland zou komen, zou ik dat doen."

Er werd gesuggereerd dat hij naar AZ zou gaan. ,,Dat zou ik nooit gedaan hebben. Ik ben enkele jaren terug daar als hoofdtrainer opgestapt. Daar spelen nu nog veel jongens die ik toen naar AZ heb gehaald. Dat zou niet werken. Ik ben geen 32 jaar meer, als er iets voorbij kwam, dan moest ik er wel een goed gevoel bij hebben."

En een goed gevoel heeft hij bij Ajax, de club waar hij in 1963 binnen kwam lopen. ,,Dit is mijn club. Ik hoop dat ik een bijdrage kan leveren om Ajax het gezicht terug te geven dat het had. Ik ben blij dat ik Danny kan helpen, want ik weet dat het niet eenvoudig is als je begint. Hij komt misschien in situaties waarin ik al twintig of dertig keer heb gezeten. Ik ken Danny ook al vanaf zijn achttiende jaar. We hebben nog een half seizoen samen bij Sparta gespeeld. Het is ook verstandig dat hij een wat oudere trainer heeft en met Krol en mij heeft hij wel wat back-up. Ik denk dat ik dezelfde rol zal vervullen als bij Louis. Toen had ik echter ook nog zeven dagen per week het tweede elftal erbij. Dat kan nu niet meer."

Van der Lem is ook nog een paar maanden trainer geweest van Jong Ajax. ,,Toen had ik te maken met Heitinga, Sneijder en De Jong. Sneijder moest ik af en toe tot de orde roepen. De Jong stuurde ik naar de diëtist. Misschien hebben sommige jongens nog een schop onder de kont nodig. Nou, die geef ik dan."

Over de exacte invulling van zijn rol wordt uiteraard nog verder gesproken. ,,Maar ik zou ook wel individuele trainingen willen doen. De eindpass in dit team is mij bijvoorbeeld een doorn in het oog. Ik zou wel met de buitenspelers aan de gang willen gaan, zoals ik dat deed met onder andere Overmars en Finidi.''

Zondag begint het al met de topper. ,,PSV is toch de mooiste wedstrijd om te beginnen", vindt de nieuwe assistent. ,,We willen die tweede plaats, maar ik zie AZ eigenlijk niet verslappen. Dit seizoen is er zoveel gebeurd bij de club, dat heeft misschien zijn weerslag op dit team. Deze combinatie van de technische staf kan misschien net een andere invalshoek hebben als de vorige. Maar ik moet wel zeggen dat ik heel veel respect heb voor Ronald Koeman."