Menu

Van der Lem gelukkig bij 'zijn' Ajax

Dan mag Jong Ajax met Gerard van der Lem een nieuwe trainer hebben, de doelstellingen voor komend seizoen veranderen niet. Nog altijd staat bij dit team het belang spelers individueel beter te maken boven het belang kampioen te worden. ,,Het is aan mij om de voorwaarden te scheppen waarin een speler beter kan worden", aldus de Amsterdamse oefenmeester.

Van Japan tot Nieuw Vennep zullen diverse mensen vreemd op hebben gekeken toen Gerard van der Lem zijn handtekening zette onder een eenjarig contract bij Ajax als trainer van Jong Ajax. De gewezen assistent van Louis van Gaal had zich immers al lang bewezen als hoofdtrainer en het trainersschap van Jong Ajax was in hun ogen een stap terug.

,,Op basis van de afgelopen jaren zou je dat inderdaad kunnen concluderen. Maar het gaat mij erom dat ik gelukkig ben met wat ik doe”, aldus de Amsterdammer. ,,Ik ben Ajacied en om bij Ajax te werken geeft voldoening. Als een andere club mij deze functie had aangeboden, zou ik niet hebben gedaan.”

De verandering van hoofdtrainer naar het trainersschap van een lager team, is niet alleen voor de buitenwacht een behoorlijke. Ook van Van der Lem zelf wordt een andere instelling verwacht.

,,Ik heb werken met spelers in opleiding altijd leuk gevonden en ik pas me makkelijk aan. Je bent nu meer met de individuele spelers bezig. Hen beter maken heeft de prioriteit. Ik begin nu consequent elke training met het zowel links als rechts trappen. Zodat ze beide benen ontwikkelen. Kiran Bechan bijvoorbeeld is een echte rechtspoot, maar ik voorzie nu al dat ik hem straks op linksbuiten moet zetten.”

Of Van der Lem ziet af van buitenspelers. ,,Ik ben een voorstander van het 4-3-3 systeem, maar het is helemaal niet verkeerd om de spelers in de opleiding een ander systeem te leren. Het hangt van de situatie af wanneer je een ander systeem gaat gebruiken. Ik heb niet veel buitenspelers, zoals er bij Ajax in de jeugdopleiding helemaal weinig buitenspelers zijn wat een slechte zaak is, dus het kan best voorkomen dat ik 4-4-2 speel.”

Hoe ziet hij zichzelf als trainer? ,,Mijn filosofie is dat ik niet wil dat spelers bang voor mij zijn, maar me wel met respect behandelen. Er moet geen angst zijn. Ik wil ook niet dat ze beslissingen van mij slikken op basis van gezagsverhoudingen, maar ik wil het afdwingen door het geven van argumenten waarbij de spelers ook hun ideeën mogen inbrengen.”

Behalve met een aantal zeer jonge spelers heeft Van der Lem ook te maken met spelers die terugkeren van een blessure of buiten de A-selectie zijn gevallen. ,,Met die jongens praat ik veel. Gelukkig kennen ze mij, wat het voor hen makkelijker maakt. Want ze hebben tenslotte al een teleurstelling achter de rug en als ze dan ook nog met een trainer te maken krijgen die ze niet kennen of met wie het niet klikt, wordt het er niet beter op. Ik probeer ze op hun gemak te stellen. Zeg tegen ze dat je het geluk uit jezelf moet halen. Dan is het ook een voordeel dat ik zelf op 17-jarige leeftijd bij Ajax ben weggestuurd…Hun aanwezigheid kan voor de jongeren een meerwaarde zijn.”

Of de 'ouderen' pas op de plaat moeten maken als de opstelling voor een wedstrijd wordt gemaakt, gelooft Van der Lem niet. ,,Ik heb niet zoveel spelers en het is toch de bedoeling dat iedereen aan spelen toekomt. Ik hoef dus nog geen prioriteiten binnen het team te stellen. Het team dat overigens een goed niveau heeft, waarbij sommige spelers er individueel bovenuit steken. Maar het gaat erom dat ze dat elke week laten zien.”

Vanaf komend seizoen mogen de reserve-elftallen in de beloftencompetitie nog twee spelers boven de 23 jaar opstellen. Afgelopen jaar waren dat er nog drie.
Een andere verandering is dat niet meer op de zaterdagmiddag wordt gespeeld, maar weer op maandag. ,,Bij de enquete rond de beloftencompetitie waren er twee trainers tegen het spelen op de zaterdag. Ten Cate en ik. De maandag mag dan geen gezellige avond zijn, ze is veel functioneler. Als we straks met Ajax Champions League spelen dan is het handig om de spelers die de competitiewedstrijd ervoor op de bank zaten op maandag in het tweede te laten spelen. Dan kunnen ze die dinsdag of woensdag wel weer op de bank zitten, maar ze hebben wel even het wedstrijdritme te pakken.”

Danny Blind had aangegeven dat hij vond dat de doorstroming stokte bij het eerste elftal, omdat drie van zijn talenten niet bij de A-selectie zijn gehaald. ,,Het normale verloop is van de A1, naar het tweede en dan naar het eerste. Het is voor die jongens helemaal niet erg om een jaar in het tweede te spelen", aldus Van der Lem. ,,De weerstand in de competitie is groter, het niveau beter. Het hoeft allemaal niet zo snel.”

In de competitie telt het resultaat lang niet zo zwaar als bij het eerste. ,,Het interesseert me eigenlijk niet zoveel of we kampioen worden. Het gaat erom dat ik de spelers individueel beter maak, waardoor Ajax geen 20 miljoen hoeft uit te geven om een nieuwe speler te kopen. Dan hebben we die speler zelf opgeleid.”