Menu

Van der Lem ziet doorstroming eigen jeugd als belangrijkste taak

Jong Ajax is vandaag officieel begonnen aan het nieuwe seizoen. Onder leiding van de nieuwe trainer, Gerard van der Lem, werd de eerste training afgewerkt. Vanuit de A-junioren maakte een aantal jongens de stap naar het tweede elftal. Maar het nieuwe gezicht dat vandaag alle aandacht kreeg, was dat van Gerard van der Lem. Na vijf jaar is hij terug bij zijn club.

Zwinkels, Sneijder, De Jong, Nando Rafael, Krohn Dehli en Kujala zijn de A-junioren die de stap naar het tweede elftal mogen maken. Brutil Hosé, Tiijanni Babangida en John Nieuwenburg keren terug bij Ajax. Daarnaast zijn Daniel Cruz, Ferdi Vierklau en Richard Knopper vanuit de selectie aan Jong Ajax toegevoegd.
De motivatie van deze spelers ziet Van der Lem als een belangrijke taak. "Ik zal op korte termijn met deze jongens gaan praten. Ik kan me namelijk best voorstellen dat ze hier nu met een bepaald gevoel rondlopen. Maar je hebt het vorig jaar met Jan van Halst gezien. Als je echt de wil kunt opbrengen, dan is alles mogelijk en kunnen ook zij misschien terugkeren."

Na zijn periode als trainer van AZ bleef het lange tijd stil rond Van der Lem. Af en toe was er interesse uit het buitenland, bijvoorbeeld Japan, maar concreet werd de belangstelling nooit. Toen Jan Olde Riekerink vertrok naar AA Gent polste Ajax de voormalig assistent-coach van Louis van Gaal. "Ik heb kort nadat Jan zijn vertrek bekend maakte een gesprek met Leo Beenhakker gehad. Na een paar dagen bedenktijd hebben we vervolgens afgesproken dat ik voor een jaar teken. Dat is voor alle partijen goed. We kunnen dan kijken hoe het ons bevalt. Ik ambieer inderdaad nog steeds een functie als hoofdtrainer, maar dat betekent absoluut niet dat ik tussentijds vertek ofzo. Ajax is namelijk m''n club. Bovendien ga ik me enorm aan deze jongens hechten."

De verwachtingen voor het komend seizoen zijn na de succesen van het afgelopen jaar hoog. Jong Ajax werd kampioen en haalde bijna de finale van de Amstel Cup. De geroutineerde Van der Lem ziet dit eerder als een uitdaging, dan als een opgave. Zijn voornaamste doel is bovendien een goede doorstroming van spelers naar het eerste elftal. "De jeugdopleiding en dus Jong Ajax zijn belangrijke onderdelen binnen de club. Alle aandacht van de trainers is op de scholing van de jonge spelers gericht. Daar moet je de vruchten van plukken. Het doel van Jong Ajax is om spelers te laten doorstromen naar het eerste elftal."

In het Amstel Cup-toernooi treft Van der Lem in de eerste ronde ironisch genoeg meteen een leuke tegenstander. Ajax 2 zal moeten afrekenen met AZ. De club uit Alkmaar waar Van der Lem trainer was. "Ja, ik zie het als een leuke bijkomstigheid. Verder niet. Ik lig er niet wakker van, maar leuk is het wel. Het geeft een extra dimentie aan zo'n wedstrijd."

De selectie van Jong Ajax bestaat uit de volgende personen:

Tiijanni Babangida
Kiran Bechan
Daniel Cruz
Jason Culina
Brutil Hosé
Nigel de Jong
Richard Knopper
Michael Krohn-Dehli
Jussi Kujala
Gabriel Mofokeng
Nando Rafael
John Nieuwenburg
Stefano Seedorf
Wesley Sneijder
José Valencia
Ferdi Vierklau
Robert Zwinkels

Fotografie: Louis van der Vuurst, gemaakt met CANON-apparatuur.