Menu

Van der Meyde bevrijd van zorgen

Andy van der Meyde tekende onlangs een verbeterd contract bij Ajax. Dat luchtte hem op en dat was te zien aan zijn spel. Komende zondag speelt hij met Ajax in zijn geboortestad Arnhem. ,, Het is toch een beetje thuiskomen als ik Arnhem inrijd. In de Arena hebben we Vitesse helemaal gek gemaakt. Dat geeft een goed gevoel. Dat neem je mee die wedstrijd in."

Tegenwoordig kunnen we geen blad meer openslaan of Andy van der Meyde staat erin. Dat was vorig jaar wel anders. Hoe kijk je daar zelf tegenaan?

,,Ik sta niet anders tegenover de media dan in andere seizoenen. Maar als je goed speelt, dan krijg je veel aanvragen. Dat lijkt me logisch. Ik heb nooit problemen gehad met de media. Ik vind het wel leuk."

Een Arnhemmer op bezoek bij Vitesse. Hoe is dat?

,,Dat doet me meer dan een gewone wedstrijd. Het is toch een beetje thuiskomen als we Arnhem inrijden. Het is leuk dat je in Arnhem tegen jongens speelt, waar je samen mee hebt gespeeld. Ik heb met Theo Jansen in een team gespeeld. Hij is nu geblesseerd, maar ook met die kleine Hofs speelde ik in de zaal. Ik denk dat ik een jaar of tien was, toen we met de buurten tegen elkaar speelden."

Kom je nog veel in Arnhem?

,,Nee, als ik er kom dan ga ik naar mijn oom. Met hem speelde ik vroeger altijd een partijtje voetbal. Hij liet me met 9-0 voorkomen en ik verloor dan nog met 10-9. Hij wist dat ik daar niet tegen kon en ging nog een beetje na-etteren ook. Ik denk dat hij zondag wel komt kijken. Mijn neefje Chiel Neervoort voetbalt in de jeugd bij Vitesse en heeft een seizoenkaart. Hij is ook gevraagd voor Ajax, maar hij koos voor Vitesse. Ik ben wel trots op hem. Vroeger voetbalde ik wel met hem en je zag dat het in hem zat. Ik zag ook dingen van mij in hem. Hij leek ook op mij. Ik had lange haren en hij ook, hij is net als ik snel. Maar hij is geen rechtsbuiten, speelt voor de verdediging."

Merk je bij jezelf verschil in je spel van voor, tijdens en na de contractbesprekingen?

,,Ja, ik ben daar wel gevoelig voor. Ik had even een periode dat ik met die contractbesprekingen in mijn hoofd zat. Er waren ook veel uitwedstrijden bij en ik merkte dat ik wel met andere dingen bezig was. Daar kan je spel onder lijden en bij mij heeft dat wel invloed gehad. Nu speel ik gewoon weer lekker fris, geen problemen meer, geen gezeik. Gewoon lekker voetballen."

Had je op trainingen, in de kleedkamer of op het veld moeite met het feit dat jij nog met een jeugdcontract voetbalde en de andere jongens voor dikke contracten?

,,Ja, op een gegeven moment had ik wel zo iets van ´ja ik speel toch goed´, dan vond ik het oneerlijk. Daardoor was ik af en toe geïrriteerd op de training. Het gaat toch in je hoofdje om. Nu ben ik rustiger, dat voelde ik gelijk. Ik had vrijdag getekend en zaterdag op de training ging het weer fantastisch. Ik was bevrijd. Vrij in het hoofd."

Hoe kijk je naar de wedstrijd van zondag. Ajax won nog nooit in het Gelredome. Speelt dat mee?

,,Nee, dat speelt niet mee. Elke wedstrijd die we nu spelen, moeten we niet verliezen. Het is een finale. En als we lekker vrij voetballen, dan denk ik dat we een goede kans maken. Hier hebben we ze ook helemaal gek gemaakt. Dat geeft een goed gevoel. Dat neem je mee die wedstrijd in, dat geeft vertrouwen. Vorig jaar verloren we ook net aan, maar we speelden wel goed. Toch speelt Vitesse wel thuis, dat is wel een verschil. Ze hebben het publiek mee. Ik speel denk ik tegen Nanu. Ik heb alleen een keer in de slotfase van een wedstrijd tegen hem gespeeld. Hij is namelijk een echte rechtsback en moet nu op links. Het is een mannetje die in je nek zit, hij is wel een beetje blind. Een goede voetballer, maar volgens mij weet hij niet altijd wat hij doet. Dat kan voor mij een voordeel zijn."Hoe zie je de slotfase van de competitie?

,,Als wij blijven winnen, denk ik dat we een goede kans maken op het kampioenschap. Gezien de wedstrijden die Feyenoord en PSV nog krijgen, heb ik goede hoop. Het kan zo zijn dat de wedstrijd PSV-Feyenoord de beslissing gaat brengen. Maar wij moeten alles winnen, dan is er niets aan de hand. Als Feyenoord dat ook doet, is het doelsaldo beslissend. Wij krijgen Groningen, Den Bosch en Utrecht nog thuis en daar moeten we grote uitslagen neerzetten."

Ben je tevreden over eigen productie?

,,Ja. Ik heb er vier gescoord. Dat is niet zoveel, maar ik heb wel veel assists. Ik heb altijd een aandeel in de wedstrijd en ik denk dat ik daar tevreden mee kan zijn. Ik speel het hele seizoen al lekker. Dat is gewoon goed."

Heb je nog gekeken naar Nederland-Spanje?

,,Ik was het haar van mijn vriendin aan het doen, dus ik heb niet zo goed opgelet. Ik heb voor mezelf besloten dat ik me niet meer bezig houd met die plaats in het Nederlands elftal. Ik ga gewoon lekker voetballen bij Ajax. Als ik doorga met wat ik nu aan het doen ben, dan lijkt het me sterk als ze me niet een keer selecteren. Dan weet ik het ook niet meer."