Menu

Van der Meyde bezorgde Ajax laatste winst in Den Bosch

Na de UEFA Champions League wacht komende zondag weer gewoon de vaderlandse competitie. In plaats van tegen Ibrahimovic en Del Piero speelt Ajax tegen Koen van der Laak en Mourad Mghizrat. Uit de laatste drie ontmoetingen tegen FC Den Bosch haalde Ajax vijf punten. De laatste keer wonnen de Amsterdammers en speelden de keren daarvoor gelijk.

Den Bosch staat sinds deze zomer onder leiding van trainer Henk Wisman. De vorig jaar bij Volendam ontslagen oefenmeester pakte met zijn nieuwe ploeg vier punten in evenzoveel wedstrijden. Winst was er in de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag en het andere winstpunt sleepte de promovendus in Doetinchem bij De Graafschap uit het vuur. Vorig weekeinde hervatte de Brabantse formatie de competitie na een vrije week met een 5-0 nederlaag tegen AZ.

Een legendarische wedstrijd speelde Ajax vier seizoen geleden tegen FC Den Bosch. Hans Westerhof was de trainer ad-interim en hij baalde zo van de prestatie die het team toen op de mat legde dat hij iedereen van de reservebank liet warmlopen. Met als resultaat het debuut van de tiener Rafael van der Vaart. Meer dan een schamele 1-1 leverde het echter destijds niet op.

Een seizoen later deed Ajax het onder Ronald Koeman weinig beter. Een vroege goal van Andy van der Meyde in de veertiende minuut volstond echter voor de winst. Die winst was uitermate belangrijk, want Ajax heroverde de koppositie op PSV. Dat kan dit weekeinde ook zomaar gebeuren, want hoewel Ajax twee punten achterstaat op PSV en Feyenoord hebben die ploegen het ook zwaar deze speelronde. Zeker omdat ook die ploegen Europees hebben gespeeld. PSV moet naar NEC en Feyenoord krijgt het onbevangen FC Utrecht op bezoek.

Het wordt tijd dat Ajax weer drie punten pakt, want de laatste twee competitieduels eindigden in teleurstellende remises. Afgelopen woensdag liet de defensie zien dat ze de kunst van het verdedigen verstaat. Zondag mogen de verdedigers daar een goed vervolg aan geven. Als dan ook spits Wesley Sonck weer een goaltje meepikt zoals tegen ADO Den Haag en de middenvelders staan op scherp, dan zou het een mooie middag kunnen worden in stadion De Vliert.

Het is al zeker dat Tomás Galásek en Mauro Rosales de wedstrijd moeten missen. Tom Soetaers trainde de afgelopen dagen nog apart van de groep. De linksbuiten was voor de eerste drie competitiewedstrijden geschorst en raakte daarna geblesseerd.

Uitslagen laatste tien competitiewedstrijden Den Bosch - Ajax:

1983-1984 Den Bosch - Ajax 3-0
1984-1985 Den Bosch - Ajax 1-1
1985-1986 Den Bosch - Ajax 0-3
1986-1987 Den Bosch - Ajax 1-4
1987-1988 Den Bosch - Ajax 0-2
1988-1989 Den Bosch - Ajax 0-3
1989-1990 Den Bosch - Ajax 0-1
1992-1993 Den Bosch - Ajax 2-2
1999-2000 Den Bosch - Ajax 1-1
2001-2002 Den Bosch - Ajax 0-1