Menu

Van der Meyde met Oranje tegen Ajax: "Grappig dit"

In het prachtige Olympische stadion stond woensdagmiddag een opvallende verzameling voetballers op de grasmat. De ene club in het blauw, de andere in het beroemde rood en wit. Het Nederlands elftal oefende in Amsterdam tegen Ajax. De nationale keurploeg won simpel met 3-0.

Maar Ajax het Ajax van de competitie noemen was een beetje te veel van het goede. Hoewel elf van de dertien ingebrachte spelers Ajacied zijn, speelden alleen Yakubu en Wamberto zondag mee in de bekerfinale.

Het waren voornamelijk de spelers die de laatste tijd weinig aan de bak kwamen - Didulica, Vierklau, De Cler, Pasanen, Van Damme -, spelers die terugkeerden na een lange blessureperiode - Cruz en Van der Vaart -, twee spelers van Ajax 2 - Seedorf en Bechan en twee spelers van Germinal Beerschot Antwerpen - spits Paul Kpaka en linksbuiten Kristof Snelders, die naar de oefenwedstrijd waren meegenomen.

De spelers die zondag wel in actie kwamen en als enigen nog in Amsterdam zijn in een interlandperiode - Grim, Van Halst en Chivu - koesterden hangend op een stoel het stralende zonnetje.

En natuurlijk was Andy van der Meyde in Amsterdam-zuid aanwezig. De Ajacied maakte zijn officieuze debuut in het Nederlands elftal - zondag volgt de officiƫle eerste keer tegen de Verenigde Staten. ,,Dit is wel grappig", vond Van der Meyde het feit dat hij uitgerekend tegen Ajax zijn eerste schreden in het blauworanje tenue zette.

De rechtsbuiten mocht in de basis beginnen van het trainersduo Advocaat en Van Hanegem. De oefenmeester kozen immers voor een 4-3-3 tegen Ajax met Zenden als linksbuiten en Van Hooijdonk als spits. Victor Sikora zwierf om de vrijetrappenspecialist heen, maar de oud-pupil van Ronald Koeman ruimde als na ruim een kwartier het veld voor Phillip Cocu.

Voor Jelle van Damme begon het duel goed want de Belg won het eerste duel van Van Hooijdonk. De vrije trappenspecialist keek vervolgens toe hoe Rafael van der Vaart namens Ajax de bal uit een dood spelmoment op de lat boven Waterreus deponeerde. De PSV-doelman stond even later bij een inzet van Yakubu op het verkeerde been, maar de bal hobbelde via een Oranje-been over de achterlijn.

Het was Barcelona-speler Cocu die na 23 minuten Didulica voor het eerst passeerde. Hij was vrij gespeeld met een prachtig passje van Zenden. Bij die score bleef het tot scheidsrechter Wiedemeijer voor het einde van het eerste deel van de wedstrijd floot. Dat was na 25 minuten.

Voor het tweede deel van de wedstrijd koos Advocaat voor het andere spelsysteem, 4-4-2. Makaay ging met Van Hooijdonk in de spits spelen, waardoor Van der Meyde kon gaan zitten. Hij was op de bank in het goede gezelschap van Waterreus, Numan en Ooijer die eveneens het veld hadden verlaten.

Bij Ajax verlieten Yakubu en Bechan het veld en kwamen Snelders - GBA- en Stefano Seedorf erin. Veel gebeurde er niet meer in het tweede part, al had Wamberto, onder toeziend oog van zijn drie zonen en zijn vrouw, nog twee kleine mogelijkheden. Makaay scoorde met een buitenspelluchtje de 2-0 en Cocu maakte er met een prachtig schot 3-0 van.

Voor Van der Meyde is de kop er na deze mini-oefenwedstrijd af. ,,Ik was best even zenuwachtig", vertelde de Ajacied na afloop. ,,Maar toen ik binnenkwam in Noordwijk werd ik gelijk goed opgevangen door de jongens en gingen we wat drinken. Het was heel relaxed."

,,Ik vond het heel grappig om tegen Ajax te spelen," reageerde de rechstbuiten. ,,Dat ik 25 minuten mocht spelen was lachen. Ik vond het een leuke trainingspartij. Of het tijd genoeg was om te laten zien wat ik kan? Ik denk dat ze dat wel weten!"

Het shirt van Van der Meyde ging terug in de tas. ,,Die ga ik niet ruilen met Tim de Cler, ben je gek. Ik hoef hem ook niet te hebben. Er staat geen nummer op. Nee hoor, deze lever ik weer in. Die van zondag in Boston houd ik wel. Dat shirt is toch oranje?"

Voor Ajax had het duel niet veel om het lijf. Ferdi Vierklau kon eindelijk weer eens een hele partij spelen. ,,Nou lekker", vond de verdediger. ,,Ik heb geen knikker geraakt. En ach, dat het het Nederlands Elftal was. Het was leuker geweest als we in de voorbereiding tegen ze spelen dan nu."

De enige die wat overhield aan de partij was Petri Pasanen. Hij liep na het duel in een blauw shirt rond. Van Hooijdonk stond met ontbloot bovenlijf de pers te woord. Maar waar is het shirt van de Fin dan gebleven?