Menu
Van der Most trekt goede lijn door

Van der Most trekt goede lijn door

De Ajax Vrouwen nemen het vrijdag in de BeNe League op tegen PEC Zwolle. In de formatie van trainer Ed Engelkes is Liza van der Most uitgegroeid tot een belangrijke schakel. De 20-jarige rechtervleugelverdediger miste vorig seizoen slechts een wedstrijd vanwege een schorsing en ook dit seizoen is haar positie tot nu toe onomstreden. Aanstaande vrijdagavond speelt ze met de Ajax Vrouwen een thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle.

Trainer Engelkes is zeer tevreden over Van der Most, die hij een jaar geleden omturnde tot rechtsback. ,,Liza kwam vorig seizoen bij ons binnen als rechtsbuiten en moest even wennen aan haar nieuwe plek”, vertelt de oud-trainer van onder meer AZ. ,,Ze had angst voor het onzekere, dus hebben wij gezegd: houd je nu maar aan ons vast en laten we het eerst proberen.” En dat deed ze. ,,Ik had ook niks te verliezen en kon op mijn nieuwe positie gewoon mee opkomen naar voren”, aldus de snelle leerling die volgens haar coach uiterst leergierig is.

,,Ze is heel plichtsgetrouw, maar dan in de goede zin van het woord”, omschrijft Engelkes zijn pupil in het kort. ,,Dat houdt in dat ze heel goed vanuit haar taak speelt. Daarnaast herkent ze haar aanvallende rol, zonder het verdedigende aspect uit het oog te verliezen. Bovendien is ze fantastisch positief en heel goed aanspreekbaar voor de technische staf. Ik kan dan ook wel zeggen dat Liza de revelatie was van vorig seizoen.”

Ook deze jaargang doet Van der Most van zich spreken, al heeft ze met haar ploeggenoten enkele malen onnodige punten verspeeld. ,,Sommige wedstrijden hadden we inderdaad niet hoeven gelijkspelen”, beaamt de speelster die vorig jaar topklasser SteDoCo (Sterk Door Combinatie) verruilde voor Ajax. ,,Tegen Club Brugge bijvoorbeeld hadden we het beter kunnen uitspelen. Hoewel zij steeds inzakten en het ons daarmee lastig maakten.”

Liza van der Most was vorig seizoen de revelatie van het team volgens trainer Ed Engelkes. Liza van der Most was vorig seizoen de revelatie van het team volgens trainer Ed Engelkes.

Engelkes op zijn beurt had gehoopt dat zijn team iets verder zou zijn in het teamproces. ,,Niet op basis van onze voetbalkwaliteiten, maar meer in de herkenning van elkaars kwaliteiten. In de voorbereiding liep het allemaal nog crescendo, al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat we toen ook vaak tegen mindere tegenstanders speelden. Behalve op het toernooi in Ulft, waar we als tweede eindigde en ons spel er goed uitzag.”

Aan de opponent van vrijdag bewaren de Ajax Vrouwen in elk geval goede herinneringen. ,,Vorig seizoen wonnen we thuis met 3-0 van PEC Zwolle en speelden we uit met 1-1 gelijk”, schudt Van der Most de uitslagen uit haar mouw. ,,Doordat wij in Zwolle gelijkspeelden en Telstar verloor, plaatsten wij ons voor de A-League (de toenmalige play-offs van de BeNe League, red.).”

Hoewel de uitslag anders doet vermoeden, verliep de 3-0-zege niet zonder slag of stoot. ,,We kwamen toen al snel op voorsprong door een eigen doelpunt, maar het was geen makkelijke wedstrijd”, blikt Engelkes terug. ,,We speelden wel dominant, maar Zwolle is gewoon een lastige ploeg. Dit seizoen zijn ze echter een paar speelsters kwijtgeraakt onder wie hun topscorer. Ik heb dan ook vertrouwen in een goede afloop.” Een voorspelling waarbij Van der Most zich graag aansluit. ,,Ik teken voor hetzelfde resultaat als vorig jaar. We hebben het in elk geval in ons zitten. Daarom moet het ook goed komen.”

Als een Ajacied al enige tijd furore maakt in het basiselftal doemt bijna vanzelfsprekend de vraag op: Hoe staat het met Oranje? ,,Ik ben op dit moment al blij dat ik bij Ajax speel”, is Van der Most bescheiden van toon. ,,Ik kan me bij Ajax nog goed verbeteren en heb nog alle tijd. Maar natuurlijk denk ik er wel eens aan.”

Uitgerekend de interlandverplichtingen van sommige Ajacieden maken het werken er voor Engelkes niet eenvoudiger op. Al is de Noord-Hollander de laatste die daarover klaagt. ,,Mijn internationals zijn vorige week vrijdag teruggekeerd op de club, dus ik had twee dagen de tijd gehad ze voor te bereiden op de wedstrijd van dinsdag bij Standard Luik. Dat is inderdaad niet makkelijk, maar wel een gegeven. Aan de andere kant heb ik nu van de gelegenheid gebruikgemaakt om speelsters, die tot nu toe weinig speelminuten hebben gekregen, minuten te laten maken in oefenduels.”

Ajax - PEC Zwolle wordt vrijdag gespeeld op sportpark de Toekomst en begint om 19:30 uur. De toegang is gratis.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/