Menu
Van der Sar bekroont Ajacieden met diploma

Van der Sar bekroont Ajacieden met diploma

Jasper ter Heide, Azor Matusiwa, Mees de Wit en Nick Plomper zijn geslaagd voor hun MBO niveau 3-opleiding. De Ajacieden kregen donderdag, voorafgaand aan Ajax - Excelsior, hun diploma uitgereikt door Edwin van der Sar. Een kroon op de 2-jarige opleiding voor jeugdspelers van Ajax.

Totale atleten
De opleiding tot professioneel voetballer, zoals de officiële benaming luidt, wordt vormgegeven door specialisten van Ajax, het ROC van Amsterdam en sponsoren.

,,De opleiding die Ajax aan hun jeugdspelers biedt is uniek”, zo legt Bram Aarts, coördinator van College de Toekomst, uit. ,,De jongens uit de jeugdopleiding krijgen een fulltime dagbesteding waarbij ze uiteindelijk een MBO niveau 3-diploma behalen."

De leerlingen kunnen rekenen op een gevarieerd aanbod: ,,Ze krijgen lessen van trainers, fysiotherapeuten en medewerkers van de media-afdeling van Ajax. Daarnaast gaan de leerlingen aan de slag met voeding en geven ze iedere maandag training aan jeugdteams. Op deze manier worden ze opgeleid tot totale atleten die compleet de taal van de voetballer spreken.”

,,De studenten lopen daarnaast intern stage bij Ajax”, zo vervolgt Aarts. ,,Dit doen ze bijvoorbeeld bij de marketing-afdeling, op de commerciële afdeling, maar ook bij het grasteam.”

Jasper ter Heide, middenvelder bij Ajax O19, ontvangt zijn diploma uit handen van Edwin van der Sar.
Jasper ter Heide, middenvelder bij Ajax O19, ontvangt zijn diploma uit handen van Edwin van der Sar.
Ook Plomper mocht zijn handtekening zetten.
Ook Plomper mocht zijn handtekening zetten.
Azor Matusiwa, speler van Jong Ajax, geniet van het moment.
Azor Matusiwa, speler van Jong Ajax, geniet van het moment.

'Veel rekening gehouden met voetbal'
Ter Heide, Matusiwa, M. de Wit en Plomper ontvingen hun diploma in de Amsterdam ArenA. Daarnaast behaalden ook Jorg Ooievaar en Shelley Dorst, niet (meer) actief bij Ajax, hun felbegeerde papiertje.

Plomper, doelman van Ajax O19, is erg te spreken over de afgelopen 2 jaar: ,,Door deze opleiding wordt er veel meer rekening gehouden met het voetbal. Wanneer we met het team naar het buitenland moeten bijvoorbeeld, maar ook het schoolrooster wordt afgestemd met de trainingen.”

Voetbalveld & schoolbanken
Toch is de opleiding tot professioneel voetballer ook pittig volgens de 18-jarige doelman: ,,Door de combinatie van school en trainingen maakte ik dagen van half 10 tot 7 op de club. Om van het voetbalveld weer om te schakelen naar de schoolbanken was weleens lastig.”

Tot slot ziet Aarts de opleiding tot professioneel voetballer fors groeien: ,,Ché Nunnely, Mitchel Bakker, Abdallah Aberkane en Navajo Bakboord zijn momenteel aan het afstuderen. Komend jaar hebben we 15 tot 17 jongens die starten aan de opleiding.”

Tekst & beeld: Ajax.nl/Dries Govers