Menu
Van der Sar en Kinsbergen in directieteam

Van der Sar en Kinsbergen in directieteam

Ajax gaat het directieteam uitbreiden met Michael Kinsbergen en Edwin van der Sar. Kinsbergen wordt als algemeen directeur de voorzitter van de directie. Van der Sar start als directeur marketing. Zij completeren het team, dat verder bestaat uit financieel directeur Jeroen Slop en directeur voetbalzaken Marc Overmars.

Michael Kinsbergen, op 10 november 1958 geboren in Amsterdam, studeerde in de Verenigde Staten. Daar haalde hij zijn Bachelor of Arts in Economics en zijn Master of Business Administration. Voordat hij als zelfstandig ondernemer projecten leidde in de financiële, transport- en sportsector, deed hij tien jaar ervaring op in de bancaire wereld, met name op het gebied van beursintroducties en fusie- en overnamezaken. In de periode 2000 - 2010 was hij CEO van Nedstat, een internationaal toonaangevend bedrijf voor web analytics. Omdat Kinsbergen meer dan 25 jaar lid is van de Amsterdamse voetbalclub AFC, is hij lid van hun Zilveren Ploeg.

Edwin van der Sar, op 29 oktober 1970 geboren in Voorhout, keepte 311 officiële wedstrijden voor Ajax. Hij kwam tijdens zijn professionele loopbaan tevens uit voor het Italiaanse Juventus en in Engeland voor Fulham FC en Manchester United. Van der Sar is met 130 interlands recordinternational van het Nederlands Elftal. Hij won ruim dertig individuele en teamprijzen, waaronder tweemaal de UEFA Champions League (1995 en 2008) en tweemaal de FIFA Wereldbeker voor clubteams (1995 en 2008), met respectievelijk Ajax en Manchester United. Als Ajacied won hij daarnaast vier landstitels (1994, 1995, 1996, 1998), drie KNVB Bekers (1993, 1998, 1999), de UEFA Cup (1992), de Europese Supercup (1995) en drie keer de Johan Cruijffschaal (1993, 1994, 1995). Hij beëindigde zijn actieve voetballoopbaan in de zomer van 2011. Daarna richtte hij de Edwin van der Sar foundation op en haalde hij het diploma International Master of Sportmanagement aan de Johan Cruyff Institute of Sport Studies.

In het kader van deze uitbreiding is de Raad van Commissarissen (RvC) voornemens Kinsbergen en Overmars, met inachtneming van de geldende procedure, te benoemen tot statutair directeur van Ajax. Daartoe zal op 31 december 2012 een Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAVA) plaatsvinden om de Algemene Vergadering formeel in kennis te stellen van de voorgenomen benoemingen. De statutaire directie zal dan bestaan uit Kinsbergen, Overmars en Slop; Van der Sar treedt als titulair directeur toe tot het directieteam. Vooruitlopend op deze formaliteiten zullen Kinsbergen en Van der Sar op 26 november 2012 met hun werkzaamheden voor Ajax beginnen.

Namens de Raad van Commissarissen licht president-commissaris Hans Wijers de uitbreiding toe: ,,Met het toetreden van Michael Kinsbergen en Edwin van der Sar hebben wij een uitgebalanceerd directieteam geformeerd. Veel voetbalkennis, veel zakelijke ervaring, een groot netwerk en allemaal met de instelling om teamprestaties neer te zetten. Michael Kinsbergen gaat de directie en de organisatie de komende jaren leiden en daarnaast Edwin van der Sar begeleiden in zijn verdere ontwikkeling. Van der Sar heeft niet alleen een geweldige staat van dienst in het internationale topvoetbal, maar hij bezit tevens het natuurlijk leiderschap en de potentie om op termijn algemeen directeur van Ajax te worden. Samen met de andere voormalige topvoetballers in de clubleiding zal hij zowel nationaal als internationaal een zeer aansprekend gezicht van de club worden. Ik spreek namens de voltallige RvC het vertrouwen uit dat we met deze directie de komende jaren stap voor stap kunnen werken aan de verdere groei van Ajax.”

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst