Menu
Van der Sar is Ajax’ nieuwe algemeen directeur: ’Gevoel van trots’

Van der Sar is Ajax’ nieuwe algemeen directeur: ’Gevoel van trots’

Edwin van der Sar is vrijdag aangetreden als Ajax’ nieuwe algemeen directeur. Op de dag van de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) nam de oud-doelman de rol van directievoorzitter over van Dolf Collee. Laatstgenoemde is vandaag afgetreden.

Van der Sar maakte op 23 april 1991 zijn officiële debuut in Ajax 1. Het optreden in de thuiswedstrijd tegen Sparta (1-0) bleek de eerste van maar liefst 312 wedstrijden als Ajacied. Met Ajax won Van der Sar in 1995 zowel de UEFA Champions League als de Wereldbeker. Daarnaast had hij een aandeel in vier landstitels (1994, 1995, 1996, 1998), drie KNVB Bekers (1993, 1998, 1999), de UEFA Cup (1992), de Europese Supercup (1995) en drie keer de Johan Cruijffschaal (1993, 1994, 1995).

‘Fantastische carrière’
,,Je komt bij Ajax binnen als 18-, 19-jarige jongen en mag in De Meer je debuut maken’’, gaat Van der Sar terug in de tijd. ,,Vervolgens beleef je een fantastische carrière op het veld. Bij de start van je loopbaan kan je natuurlijk nooit bedenken dat je ooit tot het directieteam toetreedt.''

,,Na meerdere gesprekken met Johan Cruijff en Dennis Bergkamp over hun plannen met Ajax ben ik de Master of Sportmanagement aan de Johan Cruyff Institute of Sport Studies gaan doen. Vervolgens ben ik er vier jaar jaar terug bij Ajax ingestapt. Dat ik nu zelfs algemeen directeur ben, bezorgt me een gevoel van trots.’’

'Bij de start van je loopbaan kan je natuurlijk nooit bedenken dat je ooit tot het directieteam toetreedt.'

Van der Sar won in zijn glansrijke carrière ruim dertig individuele en teamprijzen. Als doelman van Manchester United won hij in 2008 opnieuw zowel de Champions League als de FIFA Wereldbeker voor clubteams. Van der Sar - hij keepte verder ook voor Fulham FC en Juventus - is met 130 interlands recordinternational van het Nederlands elftal. Hij beëindigde zijn actieve voetballoopbaan in de zomer van 2011. Daarna richtte hij de Edwin van der Sar foundation op en haalde hij het diploma International Master of Sportmanagement aan de Johan Cruyff Institute of Sport Studies.

Start als directeur marketing
Van der Sar tekende op 19 november 2012 zijn contract als directeur marketing. Later kreeg hij ook externe relaties in zijn portefeuille. Van der Sar was onder meer (mede-)verantwoordelijk voor het binnenhalen van hoofdsponsor Ziggo. Sinds september 2015 is de succesvolle ex-keeper voorzitter van Ajax’ Technisch Hart. Met het oog op de wijzigingen in het directieteam zal Ajax nog een operationeel directeur (statutair) aanstellen. Daar wordt op korte termijn meer duidelijkheid over verwacht.

Van der Sar praat voorafgaand aan de AVA, van deze vrijdag met Ajax-voorzitter Hennie Henrichs (midden) en RvC-lid Peter Mensing.
Van der Sar praat voorafgaand aan de AVA, van deze vrijdag met Ajax-voorzitter Hennie Henrichs (midden) en RvC-lid Peter Mensing.

Collee
Collee werd na de AVA van november 2015 benoemd tot statutair directeur en directievoorzitter. President-commissaris Leo van Wijk sprak eerder mooie woorden over Collee: ,,Met het vertrek van Dolf Collee gaat de Ajax-organisatie merken dat een zeer ervaren en hardwerkend zwaargewicht de club heeft verlaten.’’ Van der Sar is Collee dankbaar voor zijn inspanningen in de voorbije vijftien maanden. ,,Hij heeft heel hard gewerkt. De organisatie heeft het voorbije jaar stappen vooruit gemaakt. Dolf heeft er echt voor gezorgd dat zaken zijn afgehandeld. Onze samenwerking was belangrijk.’’

Welk stempel zal de kersverse algemeen directeur drukken op de Ajax-organisatie? ,,We gaan door op de weg die we vier jaar terug zijn ingeslagen’’, besluit Van der Sar. ,,De doorstroom vanuit de jeugdopleiding blijft daarmee een belangrijk punt. Welke accenten ik als directeur ga leggen, wordt vanzelf duidelijk.’’ De directievoorzitter streeft een organisatie na die fungeert als een topteam. In alle geledingen moet worden gestreefd naar het allerhoogste. Van der Sar: ,,Samenwerking met als doel om succes te behalen. Net zoals ik als voetballer werd uitgedaagd om steeds beter te worden, en samen met mijn team doelstellingen te halen. Verbetering door elke keer een nieuwe stap te zetten. Dat wil ik ook in de organisatie zien. Overal moet worden gewerkt volgens dezelfde filosofie: in de elftallen en op kantoor. Om dat te bereiken is de inzet van iedereen nodig.’’

,,Het is een belangrijke tijd voor Ajax’’, besluit de kersverse algemeen directeur. ,,Het gaat hier natuurlijk om de presataties van ons eerste elftal, maar ook over de jeugdopleiding en de doorstroming naar Ajax 1. Het totale pakket. Daar wil ik een hoop tijd en energie insteken. Hetzelfde geldt voor de internationale ontwikkelingen. Ook daar zal ik een hoop energie insteken.’’ 

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
Ajax' nieuwe directie (vlnr): Menno Geelen, Edwin van der Sar, Jeroen Slop en Marc Overmars. Het directieteam van Ajax wordt binnenkort uitgebreid met een operationeel directeur (statutair).
Ajax' nieuwe directie (vlnr): Menno Geelen, Edwin van der Sar, Jeroen Slop en Marc Overmars. Het directieteam van Ajax wordt binnenkort uitgebreid met een operationeel directeur (statutair).