Menu

Van der Sar naar Fulham

Edwin van der Sar (30) vertrekt verrassend naar Fulham. Bij de oudste Londense voetbalclub die vorig seizoen promoveerde naar het Premiership en waar grootheden speelden als George Best en Bobby Moore, tekende de doelman van Oranje een contract voor vier jaar.

Bij Juventus mocht hij vertrekken, hoewel hij vorig seizoen de minst gepasseerde keeper van Italië was. Ajax wilde Van der Sar verleiden tot een rentree, maar bood bij Juve te weinig om een serieuze kans te maken. Na Westerveld (Liverpool) en Van der Gouw (tweede man bij Manchester United) is Van der Sar de derde Nederlandse keeper in de Premier League.

Woensdag ondergaat hij bij Fulham een medische keuring, waarna hij zich meteen in het trainingskamp voegt van zijn nieuwe werkgever. Van der Sar kwam dinsdag met zijn manager Rob Jansen en advocaat Harro Knijff rond met Fulham.

Bij die club groeien de bomen tot in de hemel. De club werd in 1997 overgenomen door de puissant rijke Mohammed Al Fayed, onder meer eigenaar van het warenhuis Harrods. Hij stelde Kevin Keegan aan als trainer, waarna de opmars begon met promotie naar de First Division. Met de huidige coach Jean Tigana (oud-Frans international) werd Fulham vorig seizoen met overmacht kampioen van de First Division. Binnen twee jaar betrekt de club een nieuw stadion aan de oever van de Thames, nabij het stadion van Chelsea, Stamford Bridge.

De transfer kwam snel tot stand. Afgelopen weekeinde trainde de oud-Ajacied nog mee bij Katwijk. Maandag vertrok hij naar Turijn om zijn vertrek bij Juventus te regelen. Van der Sar speelde twee seizoenen voor de club, maar ontdekte dat buitenlandse keepers niet populair zijn.

Zijn stijl van keepen, ver voor zijn goal en meevoetballen, was sensationeel in Nederland, maar werd in de Serie A niet gewaardeerd. Juve verraste hem, naar eigen zeggen, in negatieve zin met de aankoop van de in Italië mateloos populaire Gianluigi Buffon. Voor ruim 80 miljoen gulden kwam hij over van Parma.

,,Ik heb het moeilijk gehad daarmee, maar ben opgelucht dat ik een goede club heb gevonden'', reageerder Van der Sar. De plannen van Fulham zijn indrukwekkend en de ambities spreken me zeer aan. De club wil eerst Europees voetbal halen en dan verder groeien. Met Tigana heb ik een goed gesprek gehad. Hij wil met Fulham naar de top, dat wil ik ook. Het is nu een stapje lager dan Ajax en Juventus, maar met mijn ervaring wil ik er alles aan doen bij Fulham hetzelfde te bereiken.''