Menu
Van der Sar: 'We moeten ons allemaal aanpassen'

Van der Sar: 'We moeten ons allemaal aanpassen'

Ajax-directeur Edwin van der Sar heeft voor het eerst gereageerd op het nieuws dat het EK 2020 vanwege de coronacrisis met een jaar is uitgesteld. Hij vertelt ook wat de gevolgen zijn voor de Nederlandse competitie en Ajax in het bijzonder.

"We hebben -op afstand- contact gehad met de Europese clubs, de bonden en de 'Leagues'. Er is besloten het EK van komende zomer uit te stellen naar volgend jaar zomer. Op die manier willen we zorgen dat de competities uitgespeeld kunnen worden", legt Van der Sar uit.

Daarin is 30 juni een belangrijke deadline voor veel voetbalclubs. Op die datum lopen een hoop contracten af bij de verschillende voetbalverenigingen; zowel van spelers als van sponsoren. "Voor die tijd willen we met elkaar de Champions League en Europa League afmaken."

Wedstrijdfit worden
Voor Ajax zelf en de andere clubs in Nederland is 6 april de eerstvolgende datum die van belang is. Tot die dag zijn alle sportclubs nog gesloten en worden er geen voetbalwedstrijden gespeeld. "Die datum kan ook nog verlengd worden", houdt de Ajax-directeur nog een slag om de arm.

"Het is logisch vanaf het dat moment de trainingen weer hervat worden, dat een speler dan niet direct fit is om bijvoorbeeld op 15 april weer te gaan voetballen. Maar aan de andere kant zal er ook niet een hele 'zomerse voorbereiding' aan te pas komt. We zullen wel wat vaker gaan spelen in de weken dat we weer kunnen voetballen."

'Dit heeft niet in een boekje of handleiding gestaan.'

Dat er tot en met 6 april sowieso niet gevoetbald wordt, betekend voor de hele club dat er dingen anders gaan dan normaal. "We hebben een hoop mensen in de Johan Cruijff ArenA werken, uiteraard zitten ook de jeugdtrainers en -spelers thuis en de mensen die op onze school werken. We moeten ons allemaal aanpassen."

Go with the flow
Voor de directeur van Ajax zelf is dit ook een bijzondere situatie, geeft hij toe. "Dit heeft niet in een boekje of handleiding gestaan. Het is vooral go with the flow. We maken met elkaar bepaalde plannen en geven richtingen aan waar me met elkaar heen willen gaan."

"Alleen zou je daarin ingehaald kunnen worden door wat de regering voorschrijft. Op dit moment volgen wij de richtlijnen van het RIVM en de overheid. Dat we pijn lijden met elkaar; de supporters, sponsoren, business seathouders, de club en de spelers, is duidelijk."

"Laten we nu ook vooral respect hebben voor iedereen die z'n handen uit de mouwen steekt om de samenleving te laten draaien."

De komende weken en maanden zijn ook al verschillende evenementen van Ajax afgelast vanwege het coronavirus. Onder andere rondom het 120-jarig bestaan van de club. Ook een legendswedstrijd tegen AC Milan gaat niet door. Die was georganiseerd in samenwerking met de supportersvereniging omdat het 25 jaar geleden is dat Ajax de Champions League won tegen de Italiaanse tegenstander.

Achter de schermen
Daar baalt de Ajax-directeur behoorlijk van, maar achter de schermen is hij vooral ook druk bezig om de club weer gelijk draaiende te krijgen als de hele coronacrisis voorbij is. "Het belangrijkste is dat straks de competitie weer kan beginnen, dat spelers weer kunnen gaan trainen of dat de Ajax-werknemers weer naar kantoor kunnen."

"En uiteraard de fans die graag na zoveel weken weer een voetbalwedstrijd willen zien. Maar laten we nu ook vooral respect hebben voor iedereen die z'n handen uit de mouwen steekt om de samenleving te laten draaien, zoals de zorgverleners of mensen die in de supermarkt werken."

Lees ook: Ajax volgt nieuwe maatregelen; voorlopig geen teamtrainingen Ajax 1 en Jong Ajax

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Ajax.nl