Menu

Van der Sar welkome gast op training

Het zag woensdagochtend op het trainingsveld bij de Amsterdam Arena zwart van de keepers. Letterlijk en figuurlijk. Want liefst zes doelmannen in hun zwarte trainingspakken werden door Wil Coort onder handen genomen. Onder hen Edwin van der Sar, die in het trainingsritme blijft tot de interland Wit-Rusland - Oranje op 7 juni.

Van der Sar kwam aan de zijde van Ronald Koeman het trainingsveld oplopen. Daar begroette hij de Ajacieden, van wie hij er velen kent. ,,Ik zit in kleedkamer 2", grijnsde de keeper van Fullham, waarmee hij direct duidelijk maakte dat hij Ajax altijd is blijven volgen. ,,Weet ik ook een keer wat dat is." Al direct kwam hij Jari Litmanen tegen, David Endt en looptrainer Laszlo Jambor, allen nog bekenden voor de 71-voudig international.

De 32-jarige doelman speelde bijna vier jaar geleden, op 23 mei 1999, zijn laatste wedstrijd voor Ajax. In totaal kwam hij in 312 wedstrijden voor Ajax in actie. Aan het begin van het seizoen 1999-2000 keerde hij even terug bij zijn Amsterdamse club om alsnog afscheid te nemen, want zijn transfer naar Juventus had in de zomer plaatsgevonden waardoor er toen geen ruimte was om gedag te zeggen tegen de supporters.

Nu het seizoen in Engeland is afgerond, zou de keeper, net als alle andere 'Engelse' Oranjeklanten, tot 7 juni verstoken blijven van trainingen. Maar de KNVB en de spelers ontpopten het idee om bij hun oude clubs in vorm te blijven. Dus nam de bond contact op met Ajax waarna Van der Sar deze woensdagochtend weer binnenstapte.

Hij was niet vergeten. Zeker niet door de fans. Een grote groep joelende meiden had zich aan het hek geklampt om geen zweefduik te hoeven missen van Edwin. ,,Ja, ik had m'n nichtjes gevraagd om langs te komen", grapte Van der Sar, die in Nederland nog een eigen woning heeft waar hij in vakanties en bij interlands verblijft. ,,Nee, hoor", stelde hij wat serieuzer. ,,Maar het is altijd prettig om je naam te horen."

Traint hij bij Fullham met twee, hooguit drie man, bij Ajax bestond het peloton keepers inclusief Van der Sar uit zes. ,,Dat is wel even aanpassen", vond de Zuid-Hollander. Maar dat deed hij vlekkeloos.

Ook voor keeperstrainer Wil Coort was het even wennen dat zijn oude pupil opeens weer op het veld stond. ,,Het is wel even terug, ja", zei Coort na afloop van de eerste training met Van der Sar. ,,Maar ik ken Edwin al een tijdje en het is leuk weer eens met hem te werken. Je zag die andere jongens toch met argusogen kijken, want het is wel Van der Sar, de keeper van Oranje. Ik had ook het idee dat ze geconcentreerder waren. Als ze op Van der Sar speelden, moest dat natuurlijk wel goed zijn!"