Menu

Van der Vaart Amsterdams talent van het jaar

Rafael van der Vaart is door de gemeente Amsterdam uitgeroepen tot Talent van het Jaar. De 17-jarige middenvelder van Ajax kreeg de prijs dinsdagavond in de Heineken-brouwerij in het centrum van Amsterdam overhandigd.

Rafael luistert aandachtig naar de lovende woorden die hem worden toegesproken

Foto's Louis van de Vuurst

In april van dit jaar debuteerde Van der Vaart onder interim-coach Hans Westerhof voor Ajax. De Heemskerker maakte zijn eerste opwachting in Ajax tegen Den Bosch. De tiener maakte indruk. Tijdens het EK tot zestien jaar speelde hij mee en ook tijdens het EK voor de oudere leeftijdscategorie (18) werd hij opnieuw uitgekozen.

Dat hij bij dit seizoen direct bij de selectie van Ajax zat, deed hem grote ogen opzetten. 'Dat verbaast me toch wel', zei hij begin juli tegen de Ajax-website. 'We hebben een nieuwe trainer en dan is het afwachten wat hij van je vindt. Na de voorbereiding ga ik waarschijnlijk weer terug naar mijn eigen team, de A1. De eerste trainingen vond ik lekker. Wel zwaarder, je kan niet even rustig aan doen.' Vijf maanden later is hij niet meer weg te denken uit Ajax 1.

Rafael van der Vaart, uiterst rechts, in de rij sportmensen van het jaar. Van rechts naar links: Lieja Koeman (atlete, sportvrouw van het jaar), Marten Eikelboom ('gouden'hockeyer, sportman van het jaar), de roeisters Eeke van Nes en Pieta van Dishoeck (sportteam van het jaar) en Koeman's coach Charles van Commenee.

De KNVB had de Ajacied voorgedragen voor Sporttalent van het jaar bij het NOCNSF, maar de nationale sportbond heeft die nominatie niet overgenomen. Toch was er voor de basisspeler van Ajax een titel. Van der Vaart bouwt het rustig op. In juni van dit jaar koos Ajax hem als Talent van het Jaar en nu dus de gemeente Amsterdam. Welke prijs staat de jongeling volgend jaar te wachten?