Menu
Van der Vaart beslissend in laatste uitduel

Van der Vaart beslissend in laatste uitduel

Ajax speelde zoals traditioneel de laatste uitwedstrijd van het seizoen in het uittenue voor de komende voetbaljaargang. De kans is aanwezig dat Rafael van der Vaart dat shirt niet vaak gaat dragen, maar zijn eerste optreden in het blauwwitte tricot was van doorslaggevende betekenis voor de 0-2 eindstand.

Wesley Sneijder ontbrak in het basiselftal van Danny Blind wegens een kneuzing aan de rechtervoet. Dus was de weg vrij voor Rafael van der Vaart om op het middenveld aan te schuiven. Vanaf het begin schuwde Vitesse, dat nog speelde voor Europees voetbal, geen enkel middel om de Heemskerkse Ajacied uit de wedstrijd te spelen. Met bikkelharde acties ontregelden de Arnhemmers het spel van Ajax. Ook de Amsterdammers grepen naar andere manieren dan vloeiend combinatiespel om de eerste helft door te komen. ,,Het was precies zo'n wedstrijd als we verwachtten", aldus Blind. ,,Vitesse heeft veel spelers met een groot hart, zo noem ik het maar. Zeer gedreven en agressief tot op het randje. Het had met de leiding te maken dat het kon. Ik ben wel trots op mijn team dat we mee zijn gegaan met het harde spel van Vitesse", aldus trainer Danny Blind die het fysieke antwoord van Ajax loofde. Opvallend genoeg wisten de gasten geen enkele kans te creƫren. Wapenaar had een rustige eerste helft.

Maarten Stekelenburg daarentegen kwam een paar keer met de schrik vrij. De vrije trap van Stijn Schaars eindigde buiten bereik van de Noord-Hollander op de lat. Vitesse kreeg na een halfuur de schrik toen Michael Jansen knock-out ging. De linksback was even buiten bewustzijn en hoewel hij zelf graag terug wilde keren, besloot Edward Sturing hem te wisselen voor Youssouf Hersi. Daarmee kreeg zijn team een aanvallende impuls. Vijf minuten later was er een moment met Stekelenburg, die in een duel buiten zijn zestienmetergebied Amoah afstopte. ,,Dat was minimaal een vrije trap", vond Edward Sturing, trainer van Vitesse. ,,Ik zat er te ver van af, maar ik dacht dat Maarten de bal speelde", aldus Blind.

Blind had zijn tweede doelman met oog op volgend seizoen opgesteld. ,,Wij willen kijken hoe Maarten ervoor staat. Daarom zal hij ook volgende week spelen. Zo kunnen we een beter en concreter beeld vormen met het oog op de beslissingen die we volgend seizoen moeten nemen. Op een cruciaal moment pakt hij een strafschop en dat zijn belangrijke momenten voor een keeper", aldus Blind.

Ajax stond op dat moment op een 0-1 voorsprong. De vrije trap was van de voet gekomen van Rafael van der Vaart. Zdenek Grygera - uitblinker vandaag - kopte feilloos raak. De prachtig gepakte strafschop van Amoah door Stekelenburg, kwam Vitesse niet te boven. Ajax kreeg ruimte van het mentaal geknakte Vitesse en profiteeerde daar nog eenmaal van. Rafael van der Vaart schoot schitterend binnen. In de slotfase had Ryan Babel de marge kunnen vergroten maar daar slaagde de Amsterdammer niet meer in.

Trainer Danny Blind was tevreden over zijn team en over Van der Vaart. ,,Die nieuwe club voor hem hoeft van mij niet gevonden te worden. Het zal geen straf zijn om nog een jaar met hem te werken." Van der Vaart zelf keek ook met een goed gevoel terug. ,,Ik had zin om weer te voetballen. Dat was lang geleden. Ik ben zeer tevreden. Voel me goed, ben fit. Dan probeer je wat trucjes. Ik heb op 31 oktober voor het laatst gescoord, dus dit voelde wel goed."

Naar het fotoverslag Vitesse - Ajax >>