Menu

Van der Vaart bewust niet voor Oranje geselecteerd

Ze werden door iedereen verwacht bij het A-elftal, maar Rafael van der Vaart en Theo Janssen moeten Jong Oranje naar het EK leiden. In overleg met bondscoach Louis van Gaal is besloten Neerlands grootste talenten bij het jeugdteam te houden.

Van Gaal vindt het belangrijk voor hun ontwikkeling dat ze de kwalificatiecyclus afmaken en laten zien dat ze de vaandeldragers zijn. ,,Dat is voor hen een uitdaging, ze moeten laten zien dat de kar kunnen trekken.''

Jong Oranje zal (vrijwel zeker) via de play-offs (in het weekeinde van 10/11 en 13/14 november) strijden om een plaats voor het EK. De thuiswedstrijd is in elk geval in Utrecht.

Op 11 oktober is in Praag de loting voor de play-offs. De negen poulewinnaars en de zeven beste nummers twee doen mee aan de barrage. Er blijven acht landen over die naar de EK-eindronde gaan. Jong Oranje staat nu eerst in de groep, maar Portugal moet nog spelen tegen Estland. Indien Portugal wint, eindigt Nederland als tweede. Nog niet zeker is of Nederland als nummer twee mee mag doen om een EK-ticket.

De resultaten tegen de nummer vijf in de groep, Estland, tellen in elk geval niet mee bij het bepalen van de beste nummers twee. Vrijdag oefent de ploeg in het stadion van Sparta tegen Slovenië. In het team van coach Mark Wotte debuteren Heerenveen-spits Romano Denneboom en PSV-keeper Gino Coutinho, die de geblesseerde Serge van den Ban vervangt. Na een knieblessure keert Patrick Ax terug in de selectie.