Menu
Van der Vaart bezorgt Oranje gelijkspel

Van der Vaart bezorgt Oranje gelijkspel

Nederland en Engeland besloten in de ArenA hun vriendschappelijke interland met een gelijkspel: 1-1. Rafael van der Vaart scoorde namens Oranje. Ajacieden Urby Emanuelson, Maarten Stekelenburg en Klaas Jan Huntelaar kwamen in actie.

Urby Emanuelson was negentig minuten van de partij in het keurkorps van bondscoach Marco van Basten. Stekelenburg was na rust de vervanger van Henk Timmer. Huntelaar verving het laatste halfuur Dirk Kuyt. Oranje, met de teruggekeerde oud-Ajacied Clarence Seedorf in de gelederen, maakte over de hele interland gezien weinig indruk tegen de Engelsen. Enkele minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd schoot Rafael van der Vaart de gelijkmaker op het scorebord.

Urby Emanuelson was negentig minuten van de partij bij Oranje. Urby Emanuelson was negentig minuten van de partij bij Oranje.

Invaller Jan Vennegoor of Hesselink kopte de bal naar Klaas Jan Huntelaar, die op zijn beurt de bal voor de voeten kopte van voormalige Ajacied Van der Vaart, opvallend genoeg geposteerd als rechtsbuiten. Engeland-spits Wayne Rooney had in de eerste helft al toegeslagen. De aanvaller van Manchester United verschalkte Timmer met een schalkse voetbeweging. Oranje had meer balbezit dan de Engelsen, maar creëerde te weinig kansen. Extra handicap was het lage tempo waarin de ploeg van Van Basten speelde. Dankzij de onverwachte gelijkmaker van uitblinker Van der Vaart in de 87ste minuut werden de tekortkomingen van Oranje nog enigszins gecamoufleerd: 1-1. De middenvelder van Hamburger SV voorkwam dat Oranje het jaar afsloot met een derde nederlaag onder het bewind van Van Basten.

Hedwiges Maduro en John Heitinga kwamen niet in actie. Maarten Stekelenburg keepte de hele tweede helft, terwijl  Klaas Jan Huntelaar de laatste dertig minuten meepakte van Nederland - Engeland. Hedwiges Maduro en John Heitinga kwamen niet in actie. Maarten Stekelenburg keepte de hele tweede helft, terwijl Klaas Jan Huntelaar de laatste dertig minuten meepakte van Nederland - Engeland.

Het rapport van de bondscoach telt slechts twee grote onvoldoendes, mede omdat Oranje de afgelopen tweeënhalf jaar nauwelijks tegen topploegen acteerde. Die keren dat dit wel gebeurde, ging het ook vaak fout. Engeland leek het goede voorbeeld van Italië en Portugal te volgen. Van der Vaart voorkwam vlak voor tijd de derde afgang. De van een blessure herstelde linkspoot kon met zijn doelpunt niet verhullen dat het Nederlands elftal ruim anderhalf jaar voor de start van het EK in Zwitserland en Oostenrijk nog steeds geen aansluiting met de Europese top heeft gevonden. Daarvoor voetbalde Oranje ook tegen Engeland te pover.

Maarten Stekelenburg stond geen tegentreffers toe in de 45 minuten dat hij het doel van Oranje verdedigde. Maarten Stekelenburg stond geen tegentreffers toe in de 45 minuten dat hij het doel van Oranje verdedigde.

In zijn alsmaar voortdurende zoektocht naar een succesvol Oranje vond Van Basten twee nieuwe aanknopingspunten. Seedorf speelde geen grootse wedstrijd, maar onderstreepte wel dat hij absoluut niet in het Nederlands elftal misstaat. Hij liet in ieder geval meer zien dan Nicky Hofs en Theo Janssen in Oranje. Doelpuntenmaker Van der Vaart kan zo goed voetballen dat hij zelfs als rechtsbuiten rendeert. De linkspoot mocht van de bondscoach een eigen invulling aan zijn rol op de rechterflank geven. Hij dook regelmatig op achter centrumspits Dirk Kuyt en combineerde soms aardig met Seedorf.

Rafael van der Vaart heeft Nederland net naast Engeland gebracht. De rechtsbuiten schoot vlak voor tijd raak: 1-1. Rafael van der Vaart heeft Nederland net naast Engeland gebracht. De rechtsbuiten schoot vlak voor tijd raak: 1-1.

De opbouw van achteruit blijft bij het Nederlands elftal slecht verzorgd. Joris Mathijsen en Andre Ooijer blijven in verdedigend opzicht vaak wel overeind. Ze spelen de middenvelders en aanvallers echter niet goed genoeg in. Mede daardoor kon de Engelse defensie zich vaak in alle rust op een Nederlandse aanval voorbereiden. Tot grote vreugde van Steve McClaren kwam Engeland in de 37ste minuut op voorsprong. Wayne Rooney schatte een voorzet van ploeggenoot Joe Cole beter in dan de Nederlandse verdedigers en liet doelman Henk Timmer kansloos: 0-1. Het doelpunt van Engeland was een passende beloning voor het overwicht dat de Engelsen een groot deel van de wedstrijd koesterden.

Invaller Klaas Jan Huntelaar in de verdrukking. De aanvaller wordt 'geschaduwd' door Richards en Ferdinand. Ook doelman Paul Robinson probeert Huntelaar het scoren te beletten. Invaller Klaas Jan Huntelaar in de verdrukking. De aanvaller wordt 'geschaduwd' door Richards en Ferdinand. Ook doelman Paul Robinson probeert Huntelaar het scoren te beletten.

Oranje speelt de eerstvolgende interland in februari van het volgende kalenderjaar. Wesley Sneijder (afwezig vanwege een blessure) en Robin van Persie zijn tegen de Russen waarschijnlijk weer van de partij. Seedorf en Van Nistelrooy moeten geduldig afwachten of Van Basten hen kan gebruiken.