Menu

Van der Vaart de 96e Oranje-Ajacied

Rafael van der Vaart debuteerde zaterdagavond in het Nederlands Elftal. De 18-jarige Heemskerker kwam in de 66e minuut in het veld voor Vitesse-speler Victor Sikora. Daarmee kwam een einde aan vijf jaar, waarin Ajax nimmer een debutant leverde. Peter Hoekstra was namelijk in 1996 de laatste Ajacied die voor het eerst in het nationale keurkorps werd gekozen.

Richard Witschge was op 2 september 2000 de laatste speler die op het moment van de interland in dienst was van Ajax. Witschge, de 81e Ajacied in Oranje, kende zijn debuut op 21 februari 1990. Van der Vaart was toen net tien dagen 7 jaar oud.

Rafael van der Vaart debuteerde in maart 2000 voor Ajax. Anderhalf jaar later maakte hij zijn opwachting in Oranje.

De laatste Ajacied was tot zaterdag dus Peter Hoekstra. De linkspoot speelde vijf interlands als Ajacied.

Zijn opvolger, Van der Vaart, zal ongetwijfeld dat aantal overschrijden. Hij is de 96e international die als Ajacied in Oranje debuteerde en is na 1945 de op vier na jongste debutant in het Nederlands elftal. Van het huidige Oranje debuteerde alleen Patrick Kluivert op jongere leeftijd. De spits van Barcelona was 18 jaar en 138 dagen oud toen hij zijn vuurdoop kende; Van der Vaart deed er exact 99 dagen langer over.

Tegen Ajax Life zei Van der Vaart: ,,Ik had er eigenlijk al niet meer op gerekend er nog bij te komen, laat staan dat ik speeltijd zou krijgen. Dat het slechts om een wedstrijd tegen Andorra ging, maakt me niets uit. Het voelt reuze.''