Menu
Van der Vaart en Babel vallen in bij winnend Oranje

Van der Vaart en Babel vallen in bij winnend Oranje

Zonder te excelleren heeft het Nederlands elftal woensdagavond met 2-0 gewonnen van Armenië. Rafael van der Vaart en Ryan Babel kwamen in de tweede helft in het veld. Nederland kwam al na drie minuten op voorsprong door een goal van Romeo Castelen. Ruud van Nistelrooy maakte in de 34ste minuut de 2-0. Door de zege blijft Oranje in groep 1 van de kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal op de eerste plaats staan.

Na de matige zege kon de bondscoach niet anders dan concluderen dat zijn ploeg nog veel moet leren. Ook tegen een kwalitatief veel mindere tegenstander kan het drastisch vernieuwde Oranje het spel nog niet regisseren en domineren. Dit gebrek baart de bondscoach voorlopig geen zorgen. Kritiek op zijn tegenvallende elftal liet hij eveneens achterwege. ,,De instelling van mijn spelers was namelijk ook vanavond goed. Uiteindelijk lukt niet wat we graag hadden gewild. Maar dat kan een keer gebeuren. Dat heeft iedere ploeg wel eens een keer.''

Het gebrek aan stootkracht en dominantie bij Oranje had ook te maken met de door bondscoach Van Basten verkozen strijdwijze. Ook tegen Armenië, een land met ruim drie miljoen inwoners en iets meer dan 2000 geregistreerde voetballers, begon de bondscoach met vier verdedigers en drie controlerende middenvelders.
Met een aanvallende middenvelder of schaduwspits had Oranje wellicht makkelijker kunnen heersen. Pas bij een veilige voorsprong van 2-0 wisselde Van Basten middenvelder Landzaat voor de veel aanvallender ingestelde Van der Vaart. De wederom sterk spelende Babel verving Castelen.

Geholpen door opnieuw een snelle openingstreffer speelde Oranje al wel snel een gewonnen wedstrijd. Niet zo snel als Cocu zaterdag in Boekarest (40 seconden) maar wederom na een hoekschop opende Castelen al na drie minuten de score.

De komst van de aanvallend ingestelde Van der Vaart, Babel en later ook Vennegoor of Hesselink leverde in de tweede helft geen doelpunten meer op.

Eindhoven. WK-kwalificatie, groep 1.

Nederland - Armenië 2-0 (2-0). 3. Castelen 1-0, 34. Van Nistelrooy 2-0. Scheidsrechter: Trefoloni (Ita). Toeschouwers: 34.000. Gele kaart: Van Bronckhorst (Nederland), Hovsepyan, Grigoryan, Melikyan (Armenië).

Nederland: Van der Sar, Kromkamp, Bouma, Mathijsen en Van Bronckhorst; Van Bommel, Landzaat (50. Van der Vaart) en Cocu; Castelen (50. Babel), Van Nistelrooy en Kuijt (81. Vennegoor of Hesselink).

Armenië: Berezovsky; Melikyan, Dokhoyan, Hovsepyan en Arzumanyan (86. Tadevosyan); Khachatryan, Hakobyan (46. Nazaryan), Mkhitaryan en Shahgeldyan; Grigoryan (60. Artavazd Karamyan) en Voskanyan.

Bron: ANP / ajax.nl