Menu

Van der Vaart: 'Hele wedstrijd scherp blijven'

Vorig jaar tijdens de kwartfinalewedstrijd tussen AC Milan en Ajax zat Rafael van der Vaart met een hersenschudding op de tribune van het San Siro. Dinsdag keert hij terug. Met de aanvoerdersband om de arm zal hij zich helemaal geven.

,,Je kan maar beter voetballen", is Van der Vaart van mening. ,,Op de tribune ben je altijd meer gespannen dan als je in het veld staat." Maar toen spelen was een te groot risico, dus zag hij vanaf de kant toe hoe AC Milan in blessuretijd de halve finale van de UEFA Champions League bereikte. Nu is hij fit en draait hij weer lekker. ,,De interlandgoals zijn belangrijk voor mij geweest", zegt de aanvoerder van Ajax, die tegen zowel Oostenrijk als Tsjechië scoorde. ,,Dat geeft toch wel vertrouwen, want hoewel we in Tsjechië verloren, heb ik wel lekker gespeeld. Dat gevoel neem ik mee naar Ajax. Ik voel me daar lekkerder door."

Zoals ook de overwinning op RKC een opsteker is. Van der Vaart: ,,We hebben goed gespeeld en krijgen door de 4-1 het vertrouwen terug. We speelden frisser en vrijer en dat zag je in de uitslag terug."

Beginnen met een uitwedstrijd tegen de Europees kampioen vindt Van der Vaart geen probleem. ,,Tegen AC Milan kom je aan voetballen toe. Daarom hebben we altijd een kans. Als we honderd procent zijn en scherp blijven tot het laatste moment is alles mogelijk. We hebben nog niet de topvorm die we vorig jaar in de Champions League hadden, maar in Milaan hebben we wat goed te maken. We zullen proberen thuis de punten te pakken. Vorig seizoen was fantastisch. Misschien dat dat nu weer zou kunnen."

Wesley Sonck scoorde zaterdagavond in een goede wedstrijd tegen RKC zijn eerste treffer in de Nederlandse competitie. Met het Belgisch elftal scoorde hij de afgelopen week zelfs twee keer, dus met de vorm van de spits gaat het de goede kant op. ,,Het kan zijn dat je ineens vorm krijgt. In het begin liep het bij niemand vlot, we moesten ook een aantal nieuwe jongens inpassen. Tegen Zwolle thuis ging het ook nog niet lekker, gisteren liep het ineens wel. Zo is voetbal, soms gaat het, soms niet. Maar zo'n wedstrijd tegen RKC is niet te vergelijken met een duel in de Champions League. Toch geeft het vertoonde spel tegen RKC wel vertrouwen. En als je geen vertrouwen hebt, kun je net zo goed niet voetballen'', legde de Belg uit. ,,Er werd veel gesproken over een slechte reeks van Ajax. Maar ik vind dat als je negen punten haalt uit drie wedstrijden, er geen sprake kan zijn van een slechte reeks.''

Voor Sonck zal het zijn eerste wedstrijd worden in het San Siro. Van enige angst voor de tegenstander is geen sprake. ,, Ik ben voor niemand bang, maar ik blijf bescheiden'', aldus Sonck met een dikke knipoog.

Iemand die zeker even zal terugdenken aan de laatste keer dat hij tegen AC Milan speelde, is Steven Pienaar. De Zuid-Afrikaan scoorde in de kwartfinale van de UEFA Champions League de 2-2. Alle Ajacieden dachten dat het genoeg was om door te gaan naar de halve finale. Thomasson sloeg de droom echter aan diggelen door in de laatste minuut de winnende treffer voor Milan te maken. ,,Dit keer zal ik proberen echt de winnende goal te maken'', zei Pienaar met een zuur lachje. ,,Elke wedstrijd is echter anders'', vervolgde hij realistisch. ,,We zitten in een leerproces. Elke wedstrijd, voornamelijk in de Champions League, worden we beetje meer volwassen. Je weet trouwens niet wat er gebeurt op de dag van de wedstrijd zelf. Als wij negentig minuten lang geconcentreerd kunnen blijven en hun niet laten scoren, dan kunnen we ze best verslaan. Zo heel goed voetbal spelen ze niet. Zij wachten op een of twee momenten waaruit ze kunnen scoren. Het zal dinsdag allemaal draaien om de concentratie.''

Pienaar is niet alleen bezig met die wedstrijd als hij bij Ajax is. ,,Ik heb gisteren na de wedstrijd tegen RKC de videoband met het duel tegen AC Milan nog een keer gezien. Helemaal, ik ben niet gestopt na negentig minuten hoor, de laatste drie minuten heb ik ook bekeken. Ik kijk vooral naar welke fouten we toen maakten. Daar hoop ik van te leren. Vanmiddag zal ik de video nog een keer bekijken. Weer helemaal.
Het verschil met nu is dat de druk nu meer bij ons ligt. Iedereen verwacht een soort revanche. Daarnaast hebben zij een paar nieuwe spelers, maar die hebben wij ook. Het belangrijkste is dat we plezier hebben in het voetbal, dan gaan we vanzelf goed spelen.''