Menu
Van der Vaart: 'Ik gedraag me niet heel groots'

Van der Vaart: 'Ik gedraag me niet heel groots'

De zon staat hoog aan de hemel en Ajacieden verplaatsen zich zo rustig aan richting tropische oorden. Het is zomerstop bij Ajax, dus een uitgelezen moment voor een kleine reis in de tijd. We gaan terug naar het jaar 2003, waarin Rafael van der Vaart (destijds 19 jaar) hoge ogen gooide als veelbelovend talent.

Het is snel gegaan met Rafael van der Vaart. Droeg hij tot voor kort nog het stempel van groot talent op zich tegenwoordig spreekt men van een aderlating als Van der Vaart niet kan spelen. Hoe ziet hij zelf die ontwikkelingen van talent naar bepalende speler? Van der Vaart: ,,Ik denk echter dat ik nog steeds als een talent beschouwd moet worden. Ik ben negentien jaar, bijna twintig. Het lijkt me dan een beetje te veel om te zeggen dat ik de grote man van Ajax ben."

'Je moet goed gebruik kunnen maken van je kwaliteiten'

Wat niet in Van der Vaart zit, is snelheid of wendbaarheid. Hij moet het dus van andere kwaliteiten hebben om iemand te kloppen. ,,Ik ben helemaal niet snel", vervolgt Van der Vaart. ,,Je moet op een sluwe wijze net iets eerder zijn dan je tegenstander." Het is wel duidelijk dat Van der Vaart over een grote dosis voetbalintelligentie beschikt. Moet je om een hoog voetbal-IQ te scoren, ook 'gewoon' intelligent zijn? Van der Vaart: ,,Je moet goed gebruik kunnen maken van je kwaliteiten en je moet indien je bepaalde kwaliteiten mist, die opvangen met iets anders. (…)"

'Sorry, ik houd me nou eenmaal niet zo met politiek bezig'

Hoe zit het volgens Van der Vaart met het vooroordeel dat voetballers dom zijn? ,,Als je bijvoorbeeld aan mij iets over politiek vraagt, weet ik daar geen goed antwoord op te geven. Sorry, ik houd me nou eenmaal niet zo met politiek bezig. Dan kom ik voor veel mensen misschien dom uit de hoek. Maar het overkomt mij weleens dat iemand vraagt wat buitenspel is. In mijn ogen is diegene dom."(…)

'Het is thuis soms net een hotel'

,,Een voetballer is de hele dag bezig met voetbal. Daar kom je niet onderuit en daar wil je je ook niet onderuit komen. Wat dat betreft hebben we als voetballer een gemakkelijk bestaan. Ik helemaal, nu ik nog thuis woon. Mijn moeder verzorgt me fantastisch. Het is thuis soms net een hotel. Ik stap mijn bed uit, hoef alleen maar aan voetbal te denken, ik kom thuis, gooi mijn spullen in de was en de volgende dag heb ik weer schone kleren. Ik realiseer me wel degelijk dat dat een geweldig bestaan is.(…)"

'Ik heb een mooie auto en leuke kleren'

,,Er zijn overigens ook mensen die denken dat ik kapsones heb. Ik heb een mooie auto en leuke kleren. Maar dat heeft niets met kapsones te maken. Ik ben nuchter, maar ik vind het nou ook weer niet dat je op je geld moet gaan zitten en er helemaal niets mee moet doen. Daar zou ik dan toch spijt van krijgen."

Maar ook daarin blijft hij bescheiden. Hij heeft geen Ferrari of Porsche; de bolide van Van der Vaart is mooi, maar valt in ieder geval op het ArenA-dek niet op.  ,,Klopt, ik geef mijn geld wel uit, maar ik gedraag me niet heel groots."

Bron: Ajax Magazine, Februari/Maart 2003, Saar van Bueren
Foto's: Tessa Posthuma de Boer