Menu

Van der Vaart is trots op aanvoerdersband

Rafael van der Vaart is door Ronald Koeman aangewezen als vice-captain voor het komend seizoen. De middenvelder is er trots op. Vandaar dat we hem vroegen naar zijn verwachtingen voor komend seizoen.

,,Ik ben er trots op dat Koeman mij heeft aangewezen als tweede aanvoerder. Ik denk dat het ook wel terecht is. Wie had het anders moeten doen?", lacht Van der Vaart ontspannen. ,,Litmanen is vanwege zijn ervaring eerste aanvoerder. Dat vind ik logisch nu Cristian weg is. Ik vond Chivu een erg goede captain. Hij stond er echt in een wedstrijd."

Nu Chivu gekozen heeft voor Roma, valt niet alleen de aanvoerder van vorig seizoen weg, maar ook een goed persoon. Van der Vaart: ,,We missen hem toch wel, gewoon zijn aanwezigheid. Maar we hebben nog steeds een heel leuke groep. En de humor blijft echt wel, ondanks het feit dat er een paar spelers weg zijn." Ook Witschge, Winter, Didulica en Van der Meyde zijn weg. De laatste vertrok kort na Chivu ook naar Italië. ,,Ik begrijp wel dat ze weg gegaan zijn. Andy is een goede voetballer, ik hoop voor hem dat hij het goed gaat doen bij Inter, dat is afwachten. Cristian was er echt aan toe. Hij is een wereldverdediger en vorig seizoen was er al sprake van dat hij zou vertrekken. Wij dachten we dat hij misschien zou weggaan maar we wisten niet waar naartoe. Voor hem was de tijd rijp."

Veel tijd om stil te staan bij het vertrek van spelers neemt Van der Vaart niet. Zo gaat het tenslotte in de voetbalwereld. Bovendien staat er een nieuw seizoen voor de deur, waarin de verwachtingen hooggespannen zijn. ,,We zijn beter geworden", vindt Van der Vaart. ,,We hebben meer ervaring. Ik ben ook beter geworden. Ik ben wat sterker, volwassener, het gaat allemaal wat gemakkelijker. Voorheen was het een speciale dag als je heel goed was. Ik ben nu constanter. Maar ik heb nog veel te leren. En nu ik tweede aanvoerder ben, zal ik in een aantal wedstrijden die band dragen. Dat brengt een andere druk met zich mee."

Hoe Van der Vaart zijn vice-aanvoerderschap gaat invullen, heeft hij nog niet bedacht. ,,Ik hoop dat ik ook zo´n goede captain kan worden als Chivu. Van Litmanen kan ik denk ik veel leren. Ik ben er nu nog niet mee bezig. Ik gedraag me niet anders, ook niet op de trainingen. Misschien komt dat nog", stelt de middenvelder.

Het kampioenschap is een belangrijk doel komende competitie. Maar belangrijker nog vindt Van der Vaart dat Ajax de Champions League haalt. De derde voorronde van de Champions League speelt Ajax al in augustus. ,,Het is goed dat de voorronde al snel is. Als je die wint, heb je meteen een goed gevoel aan het begin van de competitie." De vice-captain denkt overigens dat PSV de belangrijkste concurrent in de competitie wordt. ,,Met Feyenoord loopt het allemaal niet zo lekker momenteel. Wij hebben een goede ploeg, PSV ook, dus ik denk dat wij gaan uitmaken wie kampioen gaat worden."

Afgelopen seizoen reikte Ajax tot de kwartfinales van de Champions League, dat schept hoge verwachtingen voor de komende jaargang. Van der Vaart denkt dat zijn team veel geleerd heeft. ,,Tegen AC Milan bijvoorbeeld speelden we tactisch goed. Dat we toch verloren, is misschien gebrek aan ervaring. Als we die bal met de laatste ingooi in onze eigen hoek hadden gehouden, hadden we gewonnen. We dachten toen dat we er waren. Dat zal niet snel meer gebeuren. We houden er nu ook rekening mee dat we er meteen uitvliegen."

De verwachtingen voor Van der Vaart zijn komend seizoen hooggespannen. Hijzelf kan zich er niet druk om maken. ,,Vorig seizoen heb ik veel gescoord. Maar het is niet realistisch om meer doelpunten te verwachten. Ik ben nog altijd een middenvelder. Ik verwacht dat ik voornamelijk linkshalf of achter de spitsen zal spelen. Hoe vaak ik scoor, maakt niet uit. Ik wil prijzen pakken, heel blijven en komend seizoen gewoon lekker voetballen."