Menu

Van der Vaart maakt eerste interlanddoelpunt

Rafael van der vaart heeft zaterdagavond zijn eerste interlanddoelpunt voor het Nederlands Elftal gescoord. In het EK-kwalificatieduel tegen Oostenrijk scoorde Van der Vaart de openingstreffer. Nederland, zonder Wesley Sneijder, won met 3-1.

Van der Vaart en Patrick Kluivert vormden vanavond tegen Oostenrijk het spitsenkoppel. De samenwerking tussen de twee verliep uitstekend. In de 30ste minuut legde Kluivert een hoge bal van Frank de Boer met zijn hoofd voor de voeten van Van der Vaart. De Ajacied speelde zich vervolgens goed vrij in het strafschopgebied en schoot de bal hard in de bovenhoek achter doelman Thomas Mandl.

Van der Vaart kon niet lang blijven genieten van zijn doelpunt, want nog geen vijf minuten later was het al weer gelijk. Thomas Flügel won in de 34ste minuut een kopduel van de meeverdedigende Kluivert, doelman Edwin van der Sar reageerde wijfelend en Philip Cocu voorkwam niet dat Emanuel Pogatetz, onlangs nog met Grazer AK actief tegen Ajax, de bal in het doel tikte.

In de tweede helft wisselde Advocaat. De bondscoach bracht Pierre van Hooijdonk als extra spits naast Kluivert en bracht Overmars als linksbuiten. Boudewijn Zenden en Edgar Davids bleven achter in de kleedkamer. Door de wissels kwam Van der Vaart achter de spitsen op het middenveld te spelen. De omzetting leek hem niet te deren, want ook vanaf het middenveld kon hij met een paar afstandsschoten voor gevaar zorgen en Overmars en Van der Meyde voorzien van diepteballen.

Met de snelle Overmars en Van der Meyde (later Robben) als buitenspelers en Van Hooijdonk werd de druk op de Oostenrijkse defensie groter en groter. Kluivert profiteerde in de zestigste minuut voor de eerste keer, Cocu vier minuten later als tweede. Met de smaakmakers Kluivert, Van der Vaart en invallers Robben en Overmars bleef Oranje het publiek de hele tweede helft vermaken.

Nederland zal aanstaande woensdag met gedeeld koploper Tsjechië uitmaken wie zich rechtstreeks voor het EK plaatst. Waarschijnlijk zal aanstaande woensdag in Praag namelijk al de vroegtijdige beslissing vallen. Na het gelijke spel in de eerste ontmoeting (1-1) is Oranje gebaat bij een overwinning of een gelijkspel met minimaal twee Nederlandse doelpunten. Dat komt omdat bij een gelijke eindstand eerst naar het onderlinge resultaat van beide ploegen wordt gekeken. Na het duel met Tsjechië speelt Oranje nog thuis tegen Moldavië. De Tsjechen besluiten het kwalificatietoernooi met een uitwedstrijd bij Oostenrijk.


Groep 3.
Nederland - Oostenrijk 3-1 (1-1). 30. Van der Vaart 1-0, 34. Pogatetz 1-1, 60. Kluivert 2-1, 64. Cocu 3-1. Scheidsrechter: Poulat (Fra). Toeschouwers: 47.000. Gele kaart: Ehmann (Oostenrijk).

Nederland: Van der Sar; Reiziger, De Boer, Stam en Zenden (46. Overmars); Van der Meyde (72. Robben), Van Bommel, Cocu en Davids (46. Van Hooijdonk); Van der Vaart en Kluivert.

Oostenrijk: Mandl; Dospel, Ehmann, Hiden en Pogatetz; Schopp, Aufhauser, Flügel en Ivanschitz (84. Dollinger); Glieder (66. Kirchler) en Kollmann (66. Haas).