Menu

Van der Vaart mag het als spits proberen

Bondscoach Dick Advocaat van het Nederlands elftal grijpt woensdagavond de laatste test voor de belangrijke EK-kwalificatiewedstrijden tegen Oostenrijk (6 september) en Tsjechië (10 september) aan voor een experiment. Rafael van der Vaart vormt tijdens de uitwedstrijd in het Brusselse Koning Boudewijnstadion samen met Ruud van Nistelrooij het spitsenkoppel van Oranje. Het duo weet zich in de rug gedekt door Patrick Kluivert die het weer eens als schaduwspits mag proberen.

De keuze voor Van der Vaart komt niet onverwacht. Advocaat wil de populaire Ajacied al langer in zijn basisploeg opnemen. De eerste poging tijdens de uitwedstrijd bij Moldavië mislukte deels. Van der Vaart kon zich als aanvallende middenvelder in een slecht draaiend Oranje niet onderscheiden. Op bezoek bij de Belgen krijgt hij als spits een nieuwe kans.

,,Sommige mensen vinden Rafael het beste als middenvelder, anderen zien hem graag nog dichter bij de goal'', aldus Advocaat na een rustige training van ruim een uur in Katwijk. ,,Ik vind Van der Vaart in ieder geval ook heel gevaarlijk voor het doel en wil hem daar graag aan het werk zien. Een oefenwedstrijd is tenslotte een uitgelezen kans om zoiets te proberen.''

Advocaat kon maandag tijdens de eerste training geen beroep op de lichtgeblesseerde Clarence Seedorf en Michael Reiziger doen. Beide spelers bleven met een enkelblessure achter in het hotel. Ronald de Boer meldde zich helemaal niet in Noordwijk. Hij raakte zaterdag tijdens een duel van Glasgow Rangers geblesseerd.


Oranje kan op bezoek bij België geschiedenis schrijven. Bij een zege of gelijkspel is het Nederlands elftal zestien keer op rij ongeslagen. Dat is een evenaring van het record dat onder bondscoach Frank Rijkaard tussen juni 1999 en juli 2000 werd
neergezet. Advocaat is sinds zijn rentree als bondscoach nog zonder nederlaag. Onder de Hagenaar won Oranje negen keer en speelde het drie keer gelijk.

Vermoedelijke opstelling Nederland: Van der Sar; Bosvelt, Frank de Boer, Stam en Van Bronckhorst; Seedorf, Van Bommel, Kluivert en Davids; Van Nistelrooij en Van der Vaart.


Bron ANP