Menu

Van der Vaart naar twee EK''s?

Rafael van der Vaart op de eerste trainingsdag van het seizoen 2000/2001.

Voor Rafael van der Vaart breken (weer) spannende tijden aan. Het 'Ajax-talent van het jaar' is door bondscoach Ruud Kaiser gevraagd voor de selectie van het Nederlands team onder 18 jaar. Het jong jong oranje speelt van 17 tot 24 juli op het EK in Duitsland. De Beverwijker was deze zomer al eerder actief tijdens een EK. Hij kwam in mei uit voor het Nederlands team onder 16 jaar, dat in Israel speelde.

Op dat EK kijkt Van der Vaart positief terug. 'Dat ging heel goed. De eerste wedstrijden waren moeizaam, maar daarna ging het goed. Het was een hoog niveau. Heel anders dan in een competitie, veel pittiger.'

De voorlopige Oranje-selectie tot 18 jaar (24 man) traint vanaf zaterdag vijf dagen onder leiding van Kaiser, waarna de bondscoach zijn definitieve selectie van 18 spelers bekend maakt. Van der Vaart was verbaasd de KNVB opnieuw bij hem aanklopte. 'Ik had het niet verwacht dat ik hier bij zou zitten. Ik was gebeld en daarna kreeg ik de uitnodigingsbrief. Ik vind het wel leuk dat ik misschien met twee EK's mee kan doen. Ik hoop dat ik mee mag naar Duitsland. Maar als het niet zo is, dan vind ik het niet erg. Dan kan ik bij Ajax de voorbereiding meemaken.'

Van der Vaart mag de voorbereiding met de selectie meemaken. 'Dat verbaast me toch wel. We hebben een nieuwe trainer en dan is het afwachten wat hij van je vindt. Na de voorbereiding ga ik waarschijnlijk weer terug naar mijn eigen team, de A1. De eerste trainingen vond ik lekker. Wel zwaarder, je kan niet even rustig aan doen.

'Van der Vaart is niet de enige Ajacied die is geselecteerd voor de voorlopige EK-selectie. De complete lijst is als volgt: Marcel Akerboom (Fortuna Sittard), Youssouf Hersi (Ajax), Sergio de Windt Ajax), Kiran Bechan (Ajax), Rafael van der Vaart (Ajax), Didi Longet (Ajax), Serginho Greene (Ajax), Nick Hoekstra (FC Twente), Thijs Houwing (FC Twente), Jeffrey de Visscher (FC Twente), Alje Schut (FC Twente), Rene van Dieren (Feyenoord), Said Boutahar (Feyenoord), Cor Varkevisser (Feyenoord), Steve Olfers (Feyenoord), Joos van Barneveld (Fortuna Sittard), Jeffrey Leiwakabessy (NEC), Marc van Eijk (SC Heerenveen), Kees Kostwinder (SC Heerenveen), Romano Denneboom (SC Heerenveen), David Mendes (Sparta), Marnix Kolder (Veendam), Rahamat Mustapha (Vitesse), Ruud Knol (Vitesse).