Menu

Van der Vaart raakt geblesseerd bij winnend Oranje

Het Nederlands Elftal heeft zaterdag in Eindhoven de openingswedstrijd van de EK-kwalificatie van Wit-Rusland met 3-0 gewonnen. Rafael van der Vaart, die twintig minuten voor tijd inviel, raakte in het duel geblesseerd aan zijn knie. Er is nog geen duidelijkheid over de ernst van de blessure. In de 70ste minuut viel Van der Vaart in voor Davids, maar in de 83ste minuut moest hij het veld al weer verlaten voor Reiziger.

Vier oefenduels (Engeland, Amerika, Spanje en Noorwegen) speelde Oranje onder Dick Advcoaat, waarvan er drie werden gewonnen en een gelijkgespeeld, tegen Spanje. Maar vriendschappelijke wedstrijden zeggen helemaal niets over de vorm van een ploeg. Advocaat hamerde er niettemin telkens weer op dat resultaat boven alles gaat, en het mooie spel van ondergeschikt belang is.
Twee jaar geleden begon Nederland de WK-kwalificatiereeks met een zwaarbevochten gelijkspel (2-2) tegen Ierland. Het zou daarna niet meer goedkomen met de ploeg. Op resultaat spelen kon de ploeg beslist niet. Na het missen van het WK heerste er een
mineurstemming rond Oranje.
Daarom was een goed resultaat tegen de Wit-Russen cruciaal. ,,Anders begint het gezeur weer en lopen we weer achter de feiten aan'', verwoordde keeper Van der Sar de sfeer in de groep vooraf. Nederland kende een moeizaam en zelfs zwak eerste halfuur tegen de defensieve ploeg.

Kluivert onderscheidde zich in deze wedstrijd duidelijk. De oud-Ajacied speelde nu niet, zoals wel in de vorige wedstrijd tegen Noorwegen, vanaf het middenveld en had daarom meer dreiging. Hij was bijna bij elke aanval betrokken. Van Nistelrooy viel zelden op. Hij stelde teleur en moest in de 70e minuut plaatsmaken voor Hasselbaink.

In de 35e minuut brak Davids de weinig enerverende wedstrijd open met een afstandsschot. Hij was ook al de matchwinner tegen Noorwegen. Wel leed hij nu te veel balverlies. Oranje had tot de openingstreffer slechts twee mogelijkheden gekregen, via Davids en Van Bommel. Van der Meyde speelde in deze eerste fase ongelukkig. Maar Oranje was wel meteen 'los'. Ruim een minuut later maakte Kluivert de 2-0. De afgemeten voorzet was van Zenden, waarna de spits van Barcelona de bal onhoudbaar in het doel kopte. Daarna kreeg Davids een uitstekende kans op 3-0, terwijl Kluivert even later ook dichtbij een treffer was.

In de tweede helft bracht Advocaat Van der Vaart in (voor Davids). Door een schop van tegenstander Andrei Ostrovski moest hij ruim tien minuten voor tijd het veld verlaten.

Het duel leefde op dankzij Hasselbaink. Bij zijn club Chelsea is hij nog niet echt fortuinlijk en bovendien zag hij een 'droomtransfer' naar Barcelona mislukken. Hij bewees opnieuw zijn klasse door de 3-0 voor zijn rekening te nemen. Kluivert stond met de voorzet aan de basis van het doelpunt.

Met een gerust gevoel kan Nederland de tweede en dit jaar tevens laatste officiele wedstrijd tegen Oostenrijk (16 oktober) tegemoet zien. De spelers zitten dan meer in hun ritme dan nu en de zege op Wit-Rusland werkt louterend voor het zelfvertrouwen. Ajax heeft aan dit duel een minder goed gevoel overgehouden. Want wat is de ernst van de blessure van Van der Vaart?

Nederland - Wit-Rusland 3-0 (2-0). 35. Davids 1-0, 37. Kluivert
2-0, 73. Hasselbaink 3-0.
Scheidsrechter: Barber (Eng).
Toeschouwers: 34.000. Rode kaart: 84. Romasjenko (Wit-Rusland, 2x
geel).
Gele kaart: Omelyansjoek, Ostrovsky (Wit-Rusland).

Nederland: Van der Sar; Ricksen, Stam, Frank de Boer en Zenden; Van
der Meyde, Van Bommel, Cocu en Davids (70. Van der Vaart/83.
Reiziger); Van Nistelrooy (70. Hasselbaink) en Kluivert.

Wit-Rusland: Shantolosov (88. Khomutsovsky); Lukhvitsj, Ostrovsky,
Shanyoek en Omelyansjoek (76. Shuneiko); Gurenko, Kulchy, Hleb,
Khatskevitsj (82. Kovba) en Romasjenko; Kutuzov.

Bron: ANP, www.ajax.nl