Menu

Van der Vaart schiet Ajax in blessuretijd naar verdiende winst

Het geduld van de Ajax-supporters werd zondagmiddag tegen AZ zwaar op de proef gesteld. In een matige eerste helft, zonder kansen, drong Ajax na rust al verder aan. Een goal leek dat niet op te leveren, waardoor het spannend bleef. Toch, het was al in blessuretijd, ging de wist naar Ajax. Rafael van der Vaart schoot koelbloedig binnen, 1-0.

Toen we naar de opstelling keken, die Adriaanse tijdens de laatste wedstrijd van het afgelopen seizoen tegen AZ het veld instuurde, telden we slechts vier dezelfde namen: Grim, Yakubu, Van der Vaart en Machlas mochten zich ook toen vanaf het beginsignaal meldden. O´Brien, toen rechtsachter, zat zondagmidddag na een blessureperiode wel weer op de bank. De Amerikaan zal, meer dan wie ook in het stadion, stilstaan bij de gebeurtenissen in New York en Washington. Vanwege de tragedie waren er geen activiteiten rond de wedstrijd. Dus geen man-of-the match, geen penaltyschieten en geen artiest. De spelers speelden met een rouwband om de arm en voor aanvang werd een minuut stilte in acht genomen.

Het was alleen de keiharde slagregen op het dak van de Arena die voorkwam dat het muisstil was. Muisstil bleef het feitelijk het eerste kwartier. Zowel op de tribune als op het veld. Ajax controleerde, speelde zorgvuldig, maar tot kansen kwam het niet. Slechts twee corners lieten zien dat er wel enige drang naar voren was. Een keer schoot Chivu op doel, maar zijn schot zeilde ver naast. AZ kreeg helemaal geen voet aan de grond, want met name Bergdolmo had goed het zicht op zowel Nelisse als Elkatabbi.

Ajax drong steeds meer aan, waardoor AZ meer overtredingen nodig had om Ajax te stoppen. Zo ook in de 26e minuut. Machlas had een fraaie eentwee opgezet met Wamberto, maar kon de bal niet terugkrijgen omdat Van Galen hem afstopte. De vrije trap was voor Rafael van der Vaart. Moens had er moeite mee. Toch kreeg hij de bal met de vuisten weg.

Zlatan had in de 37e minuut de pech dat Machlas zich in de baan van het schot bevond. Anders was zijn fraai ingekrulde bal in de winkelhaak van het doel beland.

AZ deed iets terug. Robin Nelisse wurmde zich in de 40e minuut langs Bergdolmo, schoot hard diagonaal op doel, maar het schot ging over. Daarom bleef het bij rust 0-0.

Adriaanse besloot bij het begin van de tweede helft nog niet tot radicale omzettingen. Hij wisselde niemand. Henk van Stee en zijn spelers namen de tijd voor een terugkeer op het veld. Ajax stond al enige tijd klaar voordat AZ het veld weer betreedde. Maar ook Van Stee vond het niet nodig te wisselen.

De F-side vond het tijd wat sfeer in het stadion te brengen en begon het Ajax-lied te zingen om hun helden naar voren te manen. Bijna kwam Ajax in de 55e minuut op voorsprong. Wamberto nam een metertje voor de cornervlag een vrije trap en Zlatan kopte in. De meegekomen Bergdolmo raakte de bal nog bijna aan, maar hij werd geblokkeerd door een AZ-verdediger.

Hoewel Ajax de ene corner aan de andere reeg en het percentage balbezit het dubbele was van dat van AZ, was de feeling tussen de aanvallers ver te zoeken. De enige die trachtte van afstand een bres te slaan in de AZ-verdediging was Cristian Chivu. Zijn schoten gingen echter naast. Ook Wamberto vond dat er iets moest gebeuren en slalomde zich langs El Hadrioui die meeverdedigde. Ook de kleine Braziliaan kreeg slechts een hoekschop als beloning voor zijn inspanning.

Opnieuw nam tegen de zeventigste minuut de druk op het doel van AZ toe. Adriaanse wisselde Machlas, die niet bracht wat er van hem werd verwacht, in voor Mido.

De kansen werden groter. Zlatan had moeten scoren in de 70e minuut, maar schoot net over de kruising bij de aan de grond genagelde Moens. Ook Van der Vaart kreeg de voorzet van Trabelsi in dezelfde minuut net niet lekker tegen zijn hoofd om succesvol te zijn. Maar een doelpunt leek slechts een kwestie van tijd.

En de tijd begon te dringen. Adriaanse liet de nummers 10, Pienaar en Knopper warmlopen, waaruit bleek dat hij terug ging grijpen op een systeem met vleugelspelers.

Zij waren nog niet het veld in, toen Ajax in de 79e minuut een aanval over de vleugels opzette. Chivu lanceerde Mido, die zich simpel langs een AZ'er werkte en voorzette. Zlatan kopte de bal net over. Ook in de 81e minuut was het de Zweed die Moens tot een uiterste krachtsinspanning dwong, maar ook nu lukte het Ajax niet de doelman te passeren.

De twee warmlopers ten spijt, kwam Mitchell Piqué binnen de lijnen. Hij verving Maxwell. De eerstvolgende kans kwam na weer een goede bal van Chivu. Hij verstuurde het speeltuig naar Yakubu, die met veel gevoel de bal over Moens lepelde. Helaas ging deze ook over de doellat.

Zowaar dacht AZ aan aanvallen en het werd gelijk gevaarlijk. Maar Boussatta zocht het doel te hoog. In de laatste minuten liet Ajax zich naar achteren drukken. De tijd tikte door en niets leek er nog op dat Ajax de eerste thuiswedstrijd van het seizoen zou gaan winnen.

Toch was er nog een piepkleine kans toen Van der Vaart in het strafschopgebied gevaarlijk leek te worden. Hij werd gestuit maar Buiting weigerde voor een strafschop te fluiten. De reguliere speeltijd was toen al verstreken.

Maar het lukte toch. Rafael van der Vaart drukte Ajax voor het eerst sinds lange tijd het etiket 'lucky' weer op door diep in blessuretijd Moens te verschalken, 1-0. Maar het zou zwaar onverdiend zijn geweest als AZ met een punt uit de Arena zou mogen vertrekken. Daarvoor controleerde Ajax de wedstrijd te veel.