Menu

Van der Vaart scoort hattrick tegen Achilles ´12

In een wedstrijd die wat moeizaam op gang kwam, zette Ajax de eersteklasser uit Hengelo al in de eerste helft op een 7-0 achterstand. In de tweede helft, die minder attractief was dan de eerste, werd de eindstand 0-11. Nigel de Jong maakte zijn ´officieuze´ debuut in Ajax 1, Van der Vaart maakte de mooiste goal tot nu toe.

Een flinke regenbui een uur voor de wedstrijd tegen Achilles ´12 zorgde voor een mooie mat in Hengelo. Toen de spelers het veld opkwamen, hadden de donkere wolken plaatsgemaakt voor een waterig zonnetje.

Zlatan en Trabelsi startten allebei in de eerste helft, Van der Vaart begon op de nummer 10 positie.
Het duel kwam moeizaam op gang. Volgens Koeman lag het aan de uitvoering, die hij ´vrij matig´ noemde. Het duurde een klein kwartier voordat het eerste doelpunt werd gemaakt, Bergdølmo benutte de penalty. Het ijs was gebroken en de doelpunten volgden elkaar in rap tempo op. Een minuut na de eerste treffer hielp Achilles ´12 Ajax nog een handje. Verdediger Sterken scoorde een eigen doelpunt.

Cedric van der Gun maakte de zesde treffer voor de Amsterdammers, een doelpunt dat ook het vermelden waard was. Een pass van Witschge bereikte de linksbuiten, die even wachtte met uithalen alvorens de bal in de verre hoek te krullen. Spits Zlatan kwam helaas niet tot scoren. De Zweed had een grote kans, maar zijn snoeiharde schot raakte de lat. Achilles kreeg enkele kleine kansjes, maar Stekelenburg kwam geen enkele keer in de problemen.

Grote man aan Amsterdamse kant was Rafael van der Vaart, die liefst vier doelpunten maakte. Na de 0-2 scoorde hij binnen drie minuten een zuivere hattrick. ,,Het waren intikkertjes, maar het ging wel snel, ja”, aldus de middenvelder. Maar vooral de manier waarop hij in de 44ste minuut de stand op 0-7 bracht, met een omhaal, verraadde veel zijn grote klasse. Van der Vaart: ,,Eigenlijk nam ik de bal verkeerd aan, waardoor de bal omhoog stuiterde. Toen maakte ik de omhaal. Ik heb hem zelf niet gezien, maar hij ging er mooi in heb ik gehoord. Ik viel niet lekker op de grond, het was pijnlijk. De spelers vielen allemaal op me en zeiden dat het een mooi doelpunt was. Ik vind het leuk om in zo´n wedstrijd te laten zien wat ik kan”.

In de tweede helft kregen Stefano Seedorf en Nigel de Jong hun eerste speelminuten. De laatste maakte daarmee zijn officieuze debuut in Ajax 1. Hij speelde rechtsback en kwam veelvuldig mee op. ,,Ik had niet verwacht dat ik zo snel al speelminuten zou krijgen. Ik ging veel mee naar voren, maar zo is mijn speelstijl. De trainer had gezegd dat ik maar gewoon moest gaan. Ik kan hier alleen maar van genieten”, glunderde het jonge talent na afloop.

Seedorf pikte zijn eerste doelpunt mee. Net als in het eerste bedrijf, duurde het in de tweede helft ook lang voordat de score werd geopend. Na twintig minuten spelen kreeg Seedorf de bal aangespeeld, hij draaide en schoot hard in.

De tweede helft was voor het publiek minder aantrekkelijk om te zien. Opmerkelijk genoeg vond de trainer die helft beter. ,,In de eerste helft was de uitvoering vrij matig. Het positiespel op het middenveld was in de tweede helft veel beter. Toch ben ik wel tevreden. We willen de spelers niet over de klink jagen, maar we eisen wel dat ze de minuten die ze spelen in een oefenwedstrijd, voluit spelen. Ze doen wat ze moeten doen.”

Zo´n tien minuten voor tijd raakte het duel verhit. Chivu probeerde met wat duw- en trekwerk Robert Strijker te stoppen, wat niet zo makkelijk ging als de Roemeen hoopte. Hij deelde daarom een tikje uit in het gelaat van zijn tegenstander, die onmiddellijk naar de grond ging. Spits Jonker van Achilles, die het rugnummer drie droeg, wilde verhaal halen bij Chivu. Even dreigde er een opstootje te ontstaan, dat gelukkig in de kiem werd gesmoord door spelers van beide partijen. Strijker verliet het veld en werd naar het ziekenhuis gebracht. Hoogstwaarschijnlijk heeft hij aan de confrontatie met de captain van Ajax een gebroken neus over gehouden.

Yakubu en Machlas, die op de valreep zijn doelpunten meepikte, bepaalden de eindstand op 0-11.