Menu

Van der Vaart scoort weer voor Oranje

Rafael van der Vaart heeft in de belangrijke EK-kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië gescoord. Veel richtte het doelpunt van de Ajacied achteraf niet uit, want Nederland verloor van de Tsjechen met 3-1. Tomás Galásek, die de hele wedstrijd speelde, en de geblesseerd uitgevallen Zdenek Grygera zijn door dit resultaat met Tsjechië rechtstreeks geplaatst voor het Europees Kampioenschap in Portugal.

In tegenstelling tot de de interland tegen Oostenrijk in de Kuip mocht Van der Vaart deze wedstrijd niet met Kluivert in de spits spelen. Naast de oud-Ajacied had Advocaat Van Nistelrooy opgesteld. Van der Vaart moest als voorste linkermiddenvelder de linkerkant bestrijken. In vergelijking met zijn rol bij Ajax 1 een nogal ongewone rol voor de Ajacied. De eerste tien minuten moest Van der vaart dan ook erg zichtbaar wennen aan zijn positie. Na dertien minuten kwam de Heemskerker echter weer op zijn meer vertrouwde plek achter de spitsen te spelen. Edgar Davids kreeg in de dertiende minuut namelijk zijn tweede gele kaart en kon vertrekken. De penalty die Davids daarbij veroorzaakte, betekende tevens de 1-0, nadat Koller de bal achter Van der Sar had geschoten.

Na de gedwongen verwijdering van Davids bracht Advocaat middenvelder Paul Bosvelt voor Marc Overmars. De wissel had niet het gewenste resultaat voor het spel van Oranje. Weliswaar had de ploeg meer balbezit, maar voor echt gevaar konden Kluivert, Van Nistelrooy en Van der Vaart niet zorgen.

Zdenek Grygera moest na 25 minuten al geblesseerd het veld verlaten. De Tsjechen, met Tomás Galásek op het middeveld, wachtten geduldig op een opening. Die kwam na een fout van Van Bommel die de bal verspeelde aan Nedved, die op zijn beurt zag dat Poborsky veel te snel voor linksback Cocu was. De Tsjechische middenvelder liet doelman Edwin van der Sar met een fraai stiftballetje kansloos.

In de tweede helft zette Oranje met tien man de Tsjechen onder druk. Van der Vaart bracht de strijdende ploeg weer in de wedstrijd. Hij kreeg de bal na een afgeslagen voorzet net buiten het strafschopgebied bij toeval voor de voeten en haalde meteen uit. Via een been in de Tsjechische verdediging belandde de bal in de 61ste minuut achter doelman Cech.

De laatste twintig minuten probeerde het Nederlands Elftal er nog een gelijkspel uit te slepen. Dat zou genoeg zijn geweest voor directe plaatsing voor het Europees Kampioenschap. Met de voor Van Nistelrooy ingevallen Van Hooijdonk kwam de ploeg echter niet tot het gewenste gelijke spel. Tsjechië kwam zelfs tot nog een treffer, toen doelman Van der Sar vlak voor tijd mee naar voren ging bij een hoekschop en Nederland het balbezit kwijtraakte. Baros was Van Bommel te snel af en legde de bal in het lege Nederlandse doel. Oranje moet zich nu opmaken voor twee extra wedstrijden tegen een andere nummer twee uit een van de overige groepen om zich te kunnen plaatsen voor het Europees kampioenschap van 2004 in Portugal.

Tsjechië - Nederland 3-1 (2-0). 15. Koller 1-0 (strafschop), 38. Poborsky 2-0, 61. Van der Vaart 2-1, 90. Baros 3-1. Toeschouwers: 18.500. Scheidsrechter: Batista (Por). Rode kaart: 13. Davids (Nederland/2xgeel). Gele kaarten: Poborsky, Ujfalusi, Bolf (Tsjechië), Van Nistelrooy, Van Bommel (Nederland).

Opstellingen:

Tsjechië: Cech; Jiranek, Ujfalusi, Bolf en Grygera (25. Hobschman); Poborsky (81. Vanchosek), Rosicky (60. Baros), Galasek, Nedved en Smicer; Koller.

Nederland: Van der Sar; Reiziger, Stam, De Boer (46. Ooijer) en Cocu; Overmars (20. Bosvelt), Van Bommel, Davids en Van der Vaart; Kluivert en Van Nistelrooy (71. Van Hooijdonk).