Menu

Van der Vaart speelt een helft voor winnend Oranje

Het Nederlands voetbalelftal heeft woensdagavond in een oefenwedstrijd Duitsland op eigen bodem verslagen. In Gelsenkirchen werd het 3-1 voor de formatie van bondscoach Advocaat. Bij rust was het nog gelijk, 1-1. Van der Vaart speelde de tweede helft. Andy van der Meyde kwam niet in actie.

Met de winst tegen vice-wereldkampioen Duitsland (1-3) sloot Oranje het rampjaar 2002 toch in stijl af. Op het WK ontbrak de ploeg. Inmiddels zijn er veel positieve dingen gebeurd met het team. Nederland won de laatste twee wedstrijden, tegen Wit-Rusland (3-0) en Oostenrijk (3-0), overtuigend. In Gelsenkirchen kwam daar een goede overwinning op Duitsland bij.
De (basis)spelers zijn door de jaren heen duidelijk volwassener gaan spelen. De gemiddelde leeftijd van de basisploeg tegen Duitsland was 28,7 jaar. Van de jonge garde diende in de tweede helft Van der Vaart zich aan. De Ajacied onderscheidde zich als invaller na de rust met een fraaie assist op Hasselbaink, die Oranje op voorsprong zette, 1-2. Daarvoor had Van der Vaart, Van Nistelrooy al prachtig in stelling gebracht. De schuiver van de spits van Manchester United werd echter door Kahn gekeerd.

Aantrekkelijk was de wedstrijd bij vlagen. Beide teams waren aan elkaar gewaagd en wilden niet verliezen. De individuele kwaliteiten gaven echter de doorslag. Kluivert opende de score na een vrije trap van Davids.

Daarna ontstond er grote verwarring. Kluivert kreeg de goal op zijn naam, maar het leek veel op een eigen doelpunt van verdediger Rehmer. Het was Kluiverts 36ste goal als soldaat van Oranje in zijn 64ste interland en daarmee passeerde hij Faas Wilkes op de ranglijst, die 35 keer scoorde in 38 duels. Bergkamp staat nog nummer 1 met 37
treffers.

Duitsland kwam in de 34ste minuut langszij via een knappe kopbal van Bobic. De tweede helft speelde Oranje, volgens afspraak met Louis van Gaal, zonder de Barcelona-internationals Frank de Boer, Cocu en Kluivert. Andy van der Meyde mocht echter niet invallen en bleef de hele wedstrijd op de bank.
Na de goal van Hasselbaink werd de wedstrijd levendiger, met kansen over en weer. Een andere spits maakte de derde goal van Oranje, Van Nistelrooy, die als bankzitter begon.


Bron: ANP / www.ajax.nl
Foto's: Louis van der Vuurst, gemaakt met CANON-apparatuur