Menu

Van der Vaart: 'Van mij mag het wel weer'

Rafael van der Vaart maakte na drie maanden blessureleed maandagavond zijn rentree op het voetbalveld. De Heemskerker speelde een uur lang mee met Jong Ajax, dat in Friesland Jong Heerenveen, koploper in de Beloftencompetitie, op 1-1 hield.

Ook in Heerenveen en omstreken was doorgedrongen dat Rafael van der Vaart tegen het tweede elftal van SC Heerenveen zijn come-back zou maken. Toen de teams om half zeven aftrapten, was Sportpark Skoatterw├óld volledig gevuld. En toen Van der Vaart na ruim een uur spelen gewisseld werd, beloonde het thuispubliek de middenvelder met een sportief applaus. Onder de toeschouwers bevonden zich overigens ook Ajax-trainers Ronald Koeman en Ruud Krol, die het heroptreden van hun proteg├ę van dichtbij wilden meemaken.

In het uur dat hij binnen de lijnen stond, waarbij hij in de eerste helft als linkshalf opereerde en na rust als de 'nummer 10', liet Van der Vaart een goede indruk achter. Hij schuwde de duels met de sterke Friese verdedigers, onder wie Tieme Klompe, niet en bleek nog steeds sterk aan de bal.

,,Ik ben hier zeer content mee'', aldus een zichtbaar opgeluchte Van der Vaart na afloop. ,,Ik heb nergens last van en ik ben er vol ingegaan. Dat moet ook wel, anders heeft dit soort wedstrijden geen zin. Ik mocht zelf bepalen of ik een helft of een uur zou spelen. Nou, dat werd een uur, want ik ben wel helemaal naar Heerenveen gekomen'', liet het middelpunt van de belangstelling weten. Van der Vaart werd in Heerenveen onthaald als een popster. De rij handtekeningjagertjes voor de kleedkamerdeur wilde tot lang nadat de populaire middenvelder gewisseld was, van geen wijken weten.

,,Scoren was niet het belangrijkste vandaag, ik ben daar niet speciaal op gaan loeren. Ik moet nu weer helemaal fit worden, daar gaat het om'', aldus Van der Vaart na afloop. ,,Nu gaan we eerst morgen kijken of ik geen reactie krijg, maar als alles goed is, mag het wel weer van mij. Gek werd ik er van dat die blessure zolang duurde. Ik heb er wel van geleerd, als ik nu terugkom moet dat rustig en zullen we het langzaam opbouwen. Maar nu voel ik me lekker, ik had de wedstrijd best uit kunnen spelen, al zou dat natuurlijk weer niet zo verstandig geweest zijn. Als het aan mij ligt, doe ik woensdag tegen FC Groningen mee. Ik heb daar met Ronald Koeman over gesproken, maar die wil ook eerst afwachten of ik geen reactie krijg.''

Toen Rafael van der Vaart het veld verliet, stond Jong Ajax nog met 1-0 achter. Heerenveen kwam al na veertien minuten op voorsprong door een treffer van Marcel Seip, die uit een lange ingooi via een van richting veranderd schot scoorde. De fysiek sterke thuisploeg had in de eerste helft het betere van het spel, en was vooral gevaarlijk bij hoekschoppen en vrije trappen.

Na de rust wijzigde Jong-Ajaxcoach John van 't Schip de tactiek. Ajax ging met de punt naar voren spelen. Van der Vaart verhuisde naar de nummer 10 positie en David Mendes da Silva en Stefano Seedorf zorgden voor aanvallende impulsen vanaf de zijkanten van het middenveld. ,,Zo konden we verder van onze goal afspelen'', verklaarde Van 't Schip. ,,We haalden hun lange bal eruit en kwamen meer aan voetballen toe.'' Ajax was in het eerste halfuur van de tweede helft dan ook sterker dan de koploper in de Beloftencompetitie. Na een uur kwam de Zweedse middenvelder Rasmus Lindgren als vervanger voor Van der Vaart, maar ook zonder Van der Vaart bleef Ajax druk houden op Heerenveen. De verdiende gelijkmaker kwam na bijna 70 minuten van de voet van Stefano Seedorf.

In het laatste kwartier zette Heerenveen een slotoffensief in, dat succesvol had kunnen zijn als aanvallers Samaras en Correia niet zo slordig met de mogelijkheden waren omgesprongen. Beide ploegen eindigden met tien spelers. Van 't Schip had al drie keer gewisseld toen Jussi Kujala met een enkelblessure van het veld moest en bij de thuisclub kreeg Kolk in de slotfase een rode kaart.

Waar Heerenveen-trainer Jan de Jonge na afloop treurde om het gelijkspel, was Van 't schip een tevreden man. ,,In dit soort wedstrijden kunnen de jongens veel leren. Heerenveen staat tenslotte bovenaan en ze zijn sterk en spelen agressief'', aldus de trainer van Jong Ajax. ,,Toen Rafael eruit was, stonden er zes junioren bij ons in het veld. Vooral Sergio Cameron, in de spits, en Gerard Aafjes, in de verdediging, bleven knap overeind. Jammer dat we niet gewonnen hebben, dan hadden we weer aansluiting gekregen bij de top, maar dat was te veel van het goede geweest'', vond Van 't Schip.

John van 't Schip was was 'vooral blij voor Van der Vaart zelf', dat diens rentree zo succesvol was verlopen. ,,Hij moest wennen aan de automatismen die er in dit team eigenlijk niet zijn omdat we zo vaak in een andere samenstelling spelen. In de tweede helft speelde hij achter de spitsen en toen vond ik hem wat vrijer in zijn spel, gaf hij meer gas.''

Voor David Mendes da Silva betekende het duel de eerste keer dat hij de negentig minuten vol maakte na een periode van blessureleed. Afgelopen donderdag tegen NAC speelde de van Sparta gehuurde middenvelder nog een uur. ,,David had vandaag wat meer moeite'', vond Van 't Schip. ,,In de eerste helft liep het niet, al was dat niet helemaal zijn eigen schuld, maar dat kwam meer door de positie die hij speelde. In de tweede helft kwam hij beter tot zijn recht. Ook David is er een tijd uit geweest en dit was geen makkelijke wedstrijd.''