Menu

Van der Vaart vertolkt onverwachte bijrol

Een beetje onwennig stapte Rafael van der Vaart maandagmiddag op een podium en nam vervolgens plaats achter een lange tafel. De nog niet zo lang geleden tot grootste talent van Europa verkozen Ajacied moest samen met Wilfred Bouma, Arjen Robben en Johnny Heitinga vragen van Nederlandse journalisten beantwoorden. Hij had echter weinig te zeggen.

In tegenstelling tot de andere drie debutanten op een grote eindronde heeft Van der Vaart op dit moment geen enkel uitzicht op een basisplaats. Robben, samen met Clarence Seedorf en Ruud van Nistelrooij de grootste winnaar binnen de selectie, is inmiddels niet meer weg te denken van de linkerflank.

Bouma vormt na de blessure van Frank de Boer een verdedigingskoppel met Stam. Heitinga speelt net als Reiziger rechtsback en benutte bovendien een strafschop tegen de Zweden. Voor Van der Vaart duurde dit EK echter slechts een wedstrijd. Na het gelijke spel tegen Duitsland belandde hij op de bank. Sindsdien speelt Oranje niet meer met een schaduwspits en moet Van der Vaart zich net als Edgar Davids richten op de positie van linkermiddenvelder.

Zo kon het maandag gebeuren dat de altijd zo spraakzame aanvoerder van Ajax tijdens de persconferentie genoegen moest nemen met een bijrol. Robben vertelde uitvoerig over zijn prachtige belevenissen op het EK. Bouma keek uit naar het duel met Portugal.
Heitinga verklapte dat hij dacht dat Oranje al de halve finale had bereikt toen Van der Sar de door Mellberg genomen strafschop stopte.

,,Daarom rende ik al naar Edwin toe. Ik ben nog nooit zo snel op de eerste meters geweest. Pas toen hoorde ik dat Robben nog een strafschop moest nemen.''
Van der Vaart hoorde de verhalen onbewogen en soms lachend aan. Of de spelers achter de tafel niet moe waren, luidde een vraag. ,,Nee, ik niet'', bediende Van der Vaart zich van galgenhumor. ,,Ik kan nog wel even. Natuurlijk had ik me iets anders van het EK voorgesteld'', antwoordde hij even later serieus. ,,Ik speelde aanvankelijk alle wedstrijden. Ik hoopte dat het mijn EK zou worden. Het loopt nu allemaal anders. We speelden slecht tegen de Duitsers en daarna is het team veranderd. We halen nu wel resultaat dus ik moet wachten op een kans. Daarbij moet ik me positief opstellen.''
Van der Vaart: ,,Natuurlijk is dat niet eenvoudig. Maar ik heb nu geen keus. Daarbij moet ik ook niet zeuren. Kluivert heeft het denk ik nog veel moeilijker. Niemand heeft vaker dan hem in Oranje gescoord. Hij heeft nog geen minuut gespeeld en pas een keer warm mogen lopen. Dit is nog niet het EK wat ik verwachtte. Maar er kan nog veel gebeuren. En als we zonder mij winnen, ga ik echt wel feestvieren tijdens de grachtentocht. Anders zou ik de enige Nederlander zijn die niet doet.''

ANP