Menu
Van der Wiel als een komeet richting top

Van der Wiel als een komeet richting top

Gregory van der Wiel maakt een razendsnelle ontwikkeling door. Droomde hij afgelopen zomer nog tevergeefs van een plaats in de selectie van olympisch elftal, nu is hij de rechtsachter van het grote Oranje.

Gregory van der Wiel maandag tijdens de training van Oranje in Katwijk aan zee. Gregory van der Wiel maandag tijdens de training van Oranje in Katwijk aan zee.

Twee dagen na de solide 3-0-zege op Schotland komt de selectie van het Nederlands elftal bijeen op het terrein van Quick Boys in Katwijk aan Zee voor een ochtendtraining. Het weer is lekker, de stemming op het veld is opperbest. Wat wil je ook: in de eerste vier wedstrijden in de kwalificatiereeks voor het WK 2010 heeft Oranje de maximum score van twaalf punten behaald.
Wereldsterren staan er op het veld: Klaas Jan Huntelaar, Arjen Robben, Wesley Sneijder, Dirk Kuyt, Mark van Bommel. Daartussen beweegt zich ook Gregory van der Wiel. Vier seizoenen geleden nog voetballend bij Haarlem, nu behorend tot het Nederlands elftal. In februari debuteerde hij tijdens de oefeninterland tegen Tunesië, zaterdag startte hij tegen Schotland in de basis. ,,Gewoon geweldig”, vat de rechtsback na afloop van de training de afgelopen dagen samen. ,,Ik hoorde zaterdagmiddag tijdens de bespreking dat ik zou gaan spelen. Buiten de normale wedstrijdspanning voelde ik me niet extra zenuwachtig. Iedereen stelde me ook gerust en vertelde dat ik gewoon moest doen wat ik altijd doe.” Op zijn eerste balcontact na (,,De bal stuitte van mijn voeten”) speelde Van der Wiel een perfecte wedstrijd. ,,Het ging echt steeds lekkerder”, zegt hij. ,,Dat voelde ik wel tijdens de wedstrijd. Er lag ruimte aan de rechterkant, dus ik kon vaak mee opkomen.” Zondag kreeg de selectie van Van Marwijk een vrije dag. Van der Wiel besteedde die met vrienden en familie. ,,Mijn ouders zijn trots op me”, zegt hij glunderend over de reacties die hij thuis kreeg over zijn spel. ,,Dit zijn natuurlijk ook goede berichten.”
Samen met voormalig ploeggenoot Ryan Babel tijdens de warming-up. Samen met voormalig ploeggenoot Ryan Babel tijdens de warming-up.

En dat is wel eens anders geweest. Van der Wiel stroomde in 1996 de jeugdopleiding van Ajax binnen. In 2002 werd hij als ‘lastig mannetje’ ondergebracht bij HFC Haarlem. Drie jaar later en een stuk wijzer mocht hij weer terugkeren bij Ajax. In de lente van 2007 maakte hij onder trainer Henk ten Cate zijn debuut in het eerste elftal. Hij zat dicht tegen een basisplaats aan, maar vanwege een hardnekkige knieblessure kwam hij in de voetbaljaargang 2007-2008 bijna niet aan spelen toe. Steeds als Van der Wiel tegen een rentree aan zat, kreeg hij weer een terugslag. Toen duidelijk werd dat hij niet meer op tijd fit zou worden voor het einde van de competitie, richtte hij tevergeefs zijn pijlen op de Olympische Spelen. Maar hij had te weinig tijd om zich in de kijker te spelen bij Foppe de Haan en reisde niet mee naar China.
Misschien maar beter ook. Van der Wiel kon zich in Amsterdam rustig voorbereiden op het huidige seizoen en knokte zich onder nieuwe trainer Marco van Basten in de basiself van Ajax 1. Niet als centrale verdediger, de positie die hij normaalgesproken bekleedde, maar als rechtsback. De kwaliteiten van Van der Wiel aan de rechterkant vielen ook bondscoach Bert van Marwijk op en sinds februari mag de Ajacied zich international noemen. ,,Het gaat echt heel hard”, beseft Van der Wiel. ,,Afgelopen zomer zat ik nog naar dit team te kijken op de tv, en nu maak ik er gewoon onderdeel van uit.”
Wellicht begint Van der Wiel aanstaande woensdag tegen Macedonië opnieuw in de basis. ,,Een stugge, verdedigende ploeg”, zegt hij over de komende tegenstander. ,,Het zal niet makkelijk worden.” Maar als Macedonië in de ArenA verslagen wordt, is Oranje zo goed als zeker gekwalificeerd voor het WK en mag Gregory van der Wiel al heel langzaam gaan dromen over een nieuw hoogtepunt in zijn carrière.
Het Nederlands elftal leeft ontspannen toe naar de wedstrijd tegen Macedonië. Het Nederlands elftal leeft ontspannen toe naar de wedstrijd tegen Macedonië.