Menu
Van der Wiel debuteert met gelijkspel

Van der Wiel debuteert met gelijkspel

Gregory van der Wiel heeft zijn eerste interland voor Oranje achter zijn naam staan. De back kwam tegen Tunesië in de tweede helft in het veld, maar kon een gelijkspel (1-1) niet voorkomen. Maarten Stekelenburg keepte de hele wedstrijd.

Gregory van der Wiel neemt de felicitaties van de bondcoach in ontvangst. Foto: Pro Shots/Stanley Gontha Gregory van der Wiel neemt de felicitaties van de bondcoach in ontvangst. Foto: Pro Shots/Stanley Gontha

In het regenachtige Tunis had Oranje tijdens de oefenwedstrijd het betere van het spel en ook tal van mogelijkheden om de score te openen. Pas na rust gebeurde dat. Klaas Jan Huntelaar, koud zes minuten in het veld als vervanger van Dirk Kuyt, knalde de bal achter de doelman van Tunesië nadat Joris Mathijssen de bal met het hoofd teruglegde. Heel lang kon Nederland niet van die voorsprong genieten. Saihi kon enkele minuten later vrij opstomen over het middenveld waarna Stekelenburg geen passend antwoord had op het schot van de Tunesiër. Vijf minuten voor het einde van de wedstrijd gunde bondscoach Bert van Marwijk Gregory van der Wiel zijn officiële debuut in het Nederlands elftal. De Ajacied kwam in de ploeg voor John Heitinga en kwam in de spaarzame minuten een aantal keer gevaarlijk mee op over de rechtervleugel, maar slaagde er samen met zijn ploeggenoten niet in de wedstrijd te winnen.
Tegelijkertijd speelden de Belgen Jan Vertonghen en Thomas Vermaelen met hun nationale team een oefenpot tegen Slovenië. In Genk wonnen de Rode Duivels met 2-0 dankzij treffers van Daniel van Buyten. Beide Ajacieden maakten niet de negentig minuten vol. Vermaelen vertrok vlak voor de rust naar de kleedkamer, terwijl Vertonghen vier minuten voor tijd uit de ploeg werd gehaald. Een paar kilometer zuidelijker baalde Toby Alderweireld. De Belg was opgeroepen voor een wedstrijd van Jong België tegen Standard Luik, maar het veld van de regerend landskampioen in België werd afgekeurd.

Jeffrey Sarpong juciht met Marvin Emnes en Joshua John. Foto: Pro Shots/Dennis Spaan Jeffrey Sarpong juciht met Marvin Emnes en Joshua John. Foto: Pro Shots/Dennis Spaan

Niet ver van het Nederlands elftal speelden de Uruguayanen Bruno Silva en Luis Suarez een oefenwedstrijd tegen Libië. De Zuid-Amerikanen wonnen na een 2-1-achterstand ternauwernood met 2-3. Suarez speelde de hele wedstrijd, maar kwam niet tot scoren. Silva kwam in de tweede helft bij Uruguay in de ploeg.
Edgar Manucharyan speelde met Armenië met 0-0 gelijk tegen Letland. Dit duel werd gespeeld op Cyprus. Jong Kroatië (Darko Bodul) was in een oefeninterland met 2-1 te sterk voor Jong Macedonië.
Jeffrey Sarpong en Vurnon Anita speelden met het Nederlands Beloftenelftal in Oss tegen Griekenland. Oranje won het duel met 4-1 dankzij treffers van Marvin Emnes (2x), Joshua John en Ricky van Wolfswinkel. Sarpong speelde de hele wedstrijd, Anita deed het eerste uur mee.
Oranje U18 verloor een oefeninterland tegen de leeftijdsgenoten van Luxemburg met 2-1. Geoffrey Castillion, speler van Ajax A1, zette Nederland op het Luxemburgse kunstgras vlak voor rust op voorsprong. Het gastland sleepte in de tweede helft toch de zege uit het vuur. Castillion speelde de hele wedstrijd. Zijn collega-Ajacieden Ricardo van Rhijn en Lorenzo Ebicilio werden als invaller ingezet.