Menu
Van der Wiel en De Jong ontvangen 'Ajax wint altijd'

Van der Wiel en De Jong ontvangen 'Ajax wint altijd'

Gregory van der Wiel en Siem de Jong ontvingen vrijdag in de ArenA de eerste exemplaren van ‘Ajax wint altijd’. De twee Ajacieden spelen beide een hoofdrol in het kinderboek van schrijver Edward van de Vendel. Van der Wiel en De Jong loodsen de lezer door de boeiende clubgeschiedenis van Ajax.

‘Alles wat je over Ajax wilt weten’, is de ondertitel van het boek van Van de Vendel. Wie de rijk geïllustreerde en kleurrijke uitgave doorbladert, merkt direct wat daarmee wordt bedoeld. In woord en beeld – in beide gevallen is rijkelijk geput uit de Ajax-archieven – trekt een riant deel van de clubhistorie aan de lezer voorbij. Tussen alle historische verhalen, feitjes en foto’s door is er ook ruimte voor een luchtige Ajax-quiz. ‘Ajax wint altijd’ is ook om die reden meer dan een kinderboek alleen.

,,Vier jaar geleden is het idee ontstaan om een kinderboek te maken over de geschiedenis van Ajax’’, vertelt Van de Vendel. ,,Uiteindelijk namen het onderzoek en de voorbereidingen twee jaar in beslag. Het uitzoeken was trouwens wel veel werk maar niet moeilijk. Ik heb minstens vijftig Ajax-boeken gelezen en daarin kwam ik al zoveel mooie verhalen tegen… Veel verhalen uit de clubgeschiedenis zijn leuk voor kinderen. Vooral aan de Ajax Magazines heb ik veel gehad. Ik ben echt heel blij met dit boek.’’

Siem de Jong en Gregory van der Wiel poseren naast schrijver Edward van de Vendel. Siem de Jong en Gregory van der Wiel poseren naast schrijver Edward van de Vendel.

Van der Wiel en De Jong leiden de lezers als het ware door de verschillende hoofdstukken. Van de Vendel zat met beide Ajacieden veelvuldig aan tafel. ,,Gregory en Siem geven hun mening ook over onderwerpen waar ze iets over kunnen zeggen’’, legt de bekroonde en ervaren kinderboekenschrijver uit. Van de Vendel -die zelf nooit voetbalde maar wel al een leven lang Ajax-fan is - noemt als voorbeelden de Talentendagen en Marco van Basten. De jaarlijkse Talentendagen maakten de selectiespelers al meermaals van dichtbij mee. En Van Basten was afgelopen seizoen nog de hoofdtrainer.

Ook in de uitgebreide portretten van De Jong en Van der Wiel zijn persoonlijke ervaringen en observaties verwerkt. De schrijver leerde de Ajacieden in de achterliggende twee jaar goed kennen. ,,Greg is een uitzonderlijke jongen, echt anders dan veel anderen zijn. Hij is ook heel open en direct. Siem is vriendelijk en juist heel bedachtzaam. Beiden vullen elkaar perfect aan en hebben mij veel verteld.’’

,,Het waren leuke gesprekken", vertelt Van der Wiel. ,,We konden lachen met elkaar en voor je 't wist waren er weer uren voorbij. Ik ben blij dat het boek er nu is, want ik heb er lang naar uit gekeken." Ook Siem de Jong is tevreden met de uitkomst. ,,Het boek ziet er mooi uit. Er staan mooie plaatjes in en het is voor kinderen, maar ook voor ouderen."

De Ajacieden kijken geïnteresseerd mee over de schouder van de schrijver. De Ajacieden kijken geïnteresseerd mee over de schouder van de schrijver.

Van de Vendel interviewde voor ‘Ajax wint altijd’ ook veel oud-Ajacieden. Zowel oud-spelers als oud-trainers. Naast Van Basten kreeg hij bijvoorbeeld ook informatie van onder meer Frank de Boer en Danny Blind. ,,Waarom juist Gregory en Siem een hoofdrol spelen in dit boek?’’ , herhaalt de schrijver de vraag. ,,In overleg met Ajax kozen we ervoor om juist Siem en Gregory leidraad te laten zijn in dit boek. Zij waren op dat moment dé aanstormende talenten, de aankomende sterren.’’

Wat vindt hij persoonlijk de mooiste verhalen in het boek? Van de Vendel heeft weinig bedenktijd nodig. Hij begint met een ‘bekentenis’ die Van der Wiel hem ooit deed. ,,Hij beeldde zich vroeger, vlak voor een jeugdwedstrijd altijd in dat hij een andere voetballer was. Riquelme bijvoorbeeld. Hij vond dat hij daardoor beter ging spelen.’’ Aan historische wetenswaardigheden en bijzonderheden evenmin gebrek. Van de Vendel: ,,Wie weet nog dat Ajax ooit een tegenstander tegenover zich trof waarbij de spelers op blote voeten speelden? Ook het feit dat Ajax ooit in Arsenal-shirts speelde, vind ik mooi.’’

Ook de kids zijn erg blij met het prachtige boek. Ook de kids zijn erg blij met het prachtige boek.

Voorafgaand aan de boekuitreiking verzorgde David Endt een toespraak. De teammanager van Ajax schreef ook het voorwoord in ‘Ajax wint altijd.’ ,,Volgens David zijn voetballers jongetjes die slechts iets ouder worden’’, besluit Van de Vendel, die ook alle boeken van Endt las. Het is een mooi slotakkoord na een geslaagde boekpresentatie. ‘Ajax wint altijd’ is lezenswaardig voor échte jongetjes en jongetjes die slechts iets ouder zijn geworden. Lezenswaardig, kortom, voor alle Ajacieden.

Ajax wint altijd is verschenen bij uitgeverij Querido. Het boek kost € 15,95 en is onder meer verkrijgbaar in de Ajax Fanshop.

Binnenkort is er op Ajax tv een uitgebreide reportage te zien over de boekpresentatie.