Menu
Van der Wiel heeft niets te klagen

Van der Wiel heeft niets te klagen

Met Gregory van der Wiel gaat het in dit jonge seizoen vooralsnog crescendo. Na vier basisplaatsen kan de twintigjarige verdediger zelf niet anders dan tevreden terugblikken op zijn persoonlijke seizoensstart.

Gregory van der Wiel moest vorig seizoen lang toekijken wegens een blessure. Nu kijkt hij, superfit, toe na gedane arbeid. Gregory van der Wiel moest vorig seizoen lang toekijken wegens een blessure. Nu kijkt hij, superfit, toe na gedane arbeid.

De huidige gevoelswereld van Van der Wiel staat - gelukkig - in geen verhouding tot zijn gemoedstoestand in de eerste helft van dit kalenderjaar. De verdediger was geblesseerd, stond wekenlang op de rand van een rentree, maar speelde uiteindelijk het hele seizoen niet meer. Dat was hard en moeilijk. Van der Wiel: ,,Als je er zo lang uit bent dan is dat in de eerste plaats niet goed voor je ontwikkeling als voetballer. Bovendien was het mentaal zwaar. Eerst ga je er vanuit dat het een paar weken duurt. Steeds denk je dat je de volgende wedstrijd wél haalt en dan is het zwaar als het steeds maar weer niet lukt. Ik kwam op een gegeven moment chagrijnig naar de club. Je ziet je ploeggenoten spelen en dat wil je ook. Maar ik zat in het krachthonk en daar wil je als voetballer niet de hele tijd zijn. Elke keer als ik voor een wedstrijd het stadion binnenkwam, was het balen dat ik niet mee kon doen. Ik ging er wel heen, want je wilt je ploeggenoten te allen tijde steunen.”

Maar toen brak de vakantie aan en werd het weer juli, de voorbereiding begon. ,,Ik had er zo’n zin in. Ik was echt blij weer te kunnen beginnen. Alles was nieuw, nieuwe trainers, nieuwe kansen. Omdat ik een tijdje niet had getraind, kreeg ik in het begin een beetje last van mijn lies. Dat was overbelasting. Daarna had ik niets te klagen. Ik vind het heerlijk zoals het gaat. Ik heb al vier keer in de basis gestaan. De laatste anderhalf jaar speelde ik als anderen geblesseerd of geschorst waren. Tot vorige week tegen Feyenoord. Ik had ik voor het eerst een basisplaats terwijl de anderen ook fit waren. Dat voelde heel goed. Er werd voor het eerst voor mij gekozen om mijn kwaliteiten. Dat geeft heel veel vertrouwen.”

Gregory van der Wiel wil niet zomaar een verdediger zijn. ,,Ik wil onderscheidend zijn." Gregory van der Wiel wil niet zomaar een verdediger zijn. ,,Ik wil onderscheidend zijn."

In de seizoensopening voor eigen publiek tegen Roda JC mocht Van der Wiel spelen. Dat rechtsback Bruno Silva laat terugkwam van zijn interlandtrip uit Uruguay was in zijn voordeel. ,,Dat is het lot. Ik heb het gevoel dat alles is voorbestemd. Dit moest zo zijn. Maar ik moet nog zien of ik niet had gespeeld als dat vliegtuig wel op tijd was vertrokken, want ik was het hem moeilijk aan het maken. Ik heb het idee dat ik misschien evengoed wel had gespeeld.”

En de geboren Amsterdammer pakte direct zijn kans. ,,Ik heb lekker gespeeld tegen Roda JC. Maar nog leuker vind ik het als ik centraal in de verdediging sta. Dan heb ik veel ruimte om in te schuiven. Als je lang achterelkaar speelt, word je constanter; je krijgt meer ervaring waardoor je situaties sneller herkent. Ik ben een perfectionist, ben ook heel kritisch naar mezelf naar toe. Nooit tevreden. Voor de bekerwedstrijd tegen FC Utrecht geef ik mezelf een zesje. Ik had een slippertje waaruit bijna werd gescoord. Dat mag niet gebeuren en ik had ook een aantal keer balverlies. Ik had gevoel dat ik meer had kunnen brengen door in te schuiven. Ik wil onderscheidend zijn. Verdedigen kan iedereen. Balletje afpakken en inleveren bij een medespeler. Ik wil van meer waarde zijn dan dat. Door anderen in stelling te brengen, of de extra speler op het middenveld te zijn.”

Komende zondag treft Van der Wiel, als Van Basten hem wederom opstelt uiteraard, Vitesse. Weer een duel waarin hard gewerkt moet worden, verwacht de Amsterdammer. ,,Elke ploeg wil altijd van Ajax winnen. Ik verwacht dat ze honderd procent voor resultaat zullen gaan. Dat had ik eerlijk gezegd ook van Utrecht verwacht, ik had die ploeg beter verwacht. Het leek wel of ze er helemaal geen geloof in hadden.”

Van der Wiel wil resultaten boeken, zodat Ajax snel op een waardigere plaats staat dan de huidige twaalfde positie. ,,Ik wil nu echt niet naar de stand kijken. Als ik aan die wedstrijden tegen Willem II en Feyenoord terugdenk, dan baal ik weer. Het kan best zijn dat we straks aan het einde die punten tekort komen. Dat zou toch zo zonde zijn!”