Menu
Van der Wiel thuis bij PSG

Van der Wiel thuis bij PSG

De wedstrijd tegen Paris Saint-Germain betekent voor de tweede keer in ruim twee maanden een weerzien met Zlatan Ibrahimovic, Maxwell en Gregory van der Wiel. Met name voor Van der Wiel is de ontmoeting met Ajax bijzonder. De 26-jarige verdediger is een kind van de club en speelt pas voor de tweede keer in zijn leven tegen Ajax.

Wat is de overeenkomst tussen Nicolai Boilesen en Gregory van der Wiel? Buiten het feit dat ze allebei verdediger zijn, lonken ze dit seizoen naar hun vijfde landstitel op rij. Een bijzondere prestatie, zeker gezien hun relatief jonge leeftijd. Op de palmares van Boilesen pronken inmiddels vier kampioenschappen met Ajax, terwijl Van der Wiel zowel in zijn laatste twee seizoenen in Amsterdam als in zijn eerste jaren in Parijs twee landstitels op rij vergaarde.

De carrière van Van der Wiel begon achttien jaar geleden bij Ajax. De toen 8-jarige verdediger kwam over van het Amsterdamse RKSV DCG. Hij doorliep een deel van de Ajax-jeugdopleiding en belandde vervolgens in 2002 bij toenmalig satellietclub HFC Haarlem. Tijdens zijn jaren in de Spaarnestad zag Van der Wiel in dat hij, met name op het mentale vlak, belangrijke stappen moest zetten om de top te halen. Hij revancheerde zich en keerde in 2005 terug bij Ajax.

Vervolgens ging het snel. Via Ajax A1 stroomde Van der Wiel door naar Jong Ajax, waar hij tevens de aanvoerdersband kreeg. Op 11 maart 2007 maakte hij in de uitwedstrijd tegen FC Twente zijn debuut in Ajax 1. In het seizoen 2008-2009 beleefde hij zijn definitieve doorbraak. Na een jaar blessureleed veroverde hij een basisplaats als rechtervleugelverdediger. Met zijn goede spel maakte hij ook indruk op bondscoach Bert van Marwijk die hem vervolgens begin 2009 in het Nederlands elftal liet debuteren. Een paar maanden later werd hij bij Ajax uitgeroepen tot Talent van het Jaar. Een jaar later kreeg hij diezelfde onderscheiding vanuit de Eredivisie.

Gregory van der Wiel in actie tijdens Ajax - Paris Saint-Germain op 17 september 2014. Gregory van der Wiel in actie tijdens Ajax - Paris Saint-Germain op 17 september 2014.

Uiteindelijk kwam Van der Wiel tot 191 officiële wedstrijd in het eerste elftal van Ajax. Naast twee kampioenschappen (2011 en 2012) veroverde hij ook twee bekers (2007 en 2010) en een Johan Cruijff Schaal (2007). Na een wisselvallig eerste seizoen bij PSG is hij sinds vorig seizoen zeker van een basisplaats in Parijs. Als opkomende verdediger levert hij geregeld de assist bij de goals van Zlatan Ibrahimovic of een van de andere supersterren.

Mede dankzij de kampioenschappen in 2011, 2012, 2013 en 2014 heeft Van der Wiel de voorbije jaren een abonnement op de UEFA Champions League. Tot dusver kwam hij tot 27 optredens op het hoogste Europese niveau. De wedstrijd tussen Ajax en PSG in de ArenA kwam afgelopen september met stip in zijn lijst met mooiste wedstrijden ooit. De terugkeer bij de club waar het voor hem allemaal begon, deed de Oranje-international zichtbaar goed. ,,Het is hartstikke speciaal om hier te zijn. Ik liep zelfs per ongeluk de Ajax-kleedkamer in”, vertelde hij daags voor de wedstrijd die in 1-1 eindigde.

Dankzij zeges op FC Barcelona en Apoel (2x) is PSG drie wedstrijden later al zeker van overwintering in de Champions League. Ajax mag nog slechts hopen op een langer verblijf in de UEFA Europa League. De snelle scheiding tussen enerzijds PSG en FC Barcelona en anderzijds Ajax en Apoel geeft de huidige verhoudingen in het topvoetbal goed weer. De kapitaalkrachtige club uit de Franse hoofdstad aast dit seizoen meer dan ooit op de ‘cup met de grote oren’. De afgelopen twee seizoenen eindigde het Europese avontuur telkens in de kwartfinale. Een Champions Leaguefinale zou voor Van der Wiel - naast de WK-finale met Oranje in 2010 - het absolute hoogtepunt in zijn loopbaan betekenen. De lessen van een paar jaar HFC Haarlem hebben hun vruchten afgeworpen.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/