Menu
Van Dongen leeft haar Ajax-droom

Van Dongen leeft haar Ajax-droom

Merel van Dongen heeft woensdag een contract bij Ajax getekend. De 21-jarige verdediger komt over van Alabama Crimson Tide, het voetbalteam van de University of Alabama. De Amsterdamse was in haar tienerjaren al fervent Ajax-fan. Zo bleek wel uit een bijzonder shirt dat ze naar haar contractondertekening had meegenomen. Ze kreeg er een ander speciaal shirt voor terug.

Een droom die werkelijkheid is geworden. Zo voelde het voor Merel van Dongen toen ze samen met haar moeder de Amsterdam ArenA betrad. Vanaf nu mag ze zich officieel speelster van Ajax noemen. Wie had dat ooit kunnen bedenken?

We gaan terug naar december 1999. De jonge Merel wilde destijds zo graag bij Ajax spelen dat ze een brief en tekening naar de club stuurt. Ajax-jeugdtrainer Maarten Stekelenburg stuurt haar vervolgens een brief met goed en slecht nieuws terug. Ze mag een keer komen trainen, maar een carrière als speelster bij Ajax zit er helaas niet in. ‘Hard blijven trainen’ is het advies dat ze meekrijgt. Het blijft dus lange tijd bij dromen. En dat doet ze, geheel in stijl, in het Ajax-shirt met rugnummer 10 en ‘Merel’ dat ze in groep 6 van basisschool De Mijlpaal van haar klasgenoten krijgt. Zo voelt het toch een beetje of ze speelster van Ajax is. Net als haar sportieve zus Tessel (speelster Nederlands rugbyteam die van de Olympisch Spelen in Rio de Janeiro droomt) en tweelingzus Sanne (basketbalster bij Loon Lions in de Eredivisie) wil Merel maar wat graag in haar sport de top halen.

Merel van Dongen toont het Ajax-shirt dat ze als tiener van haar klasgenoten kreeg. Merel van Dongen toont het Ajax-shirt dat ze als tiener van haar klasgenoten kreeg.

Anno 2015 komt die droom eindelijk uit. Ajax heeft inmiddels al jaren een succesvol vrouwenteam en Van Dongen maakte in het seizoen 2011-2012 haar debuut in de Eredivisie voor vrouwen. In het shirt van ADO Den Haag. Ze won er de beker en het kampioenschap en had destijds al naar Ajax gekund. Een studie annex voetbalperiode in de Verenigde Staten stond de Ajax-droom nog even in de weg. De ervaring aan de andere kant van de oceaan was uiteraard geweldig, maar haar Ajax-hart bleef kloppen. De goede contacten met Ajax Vrouwen-coach Ed Engelkes en manager vrouwenvoetbal Marleen Molenaar zorgden ervoor dat Ajax en Van Dongen elkaar niet uit het oog verloren. Met als resultaat dat ze zich vanaf nu officieel Ajacied mag noemen.

Het shirt met rugnummer 10 en ‘Merel’ heeft plaatsgemaakt voor rugnummer 25 en ‘Van Dongen’. Shirtsponsor ABN AMRO is ongewijzigd gebleven. Niet alleen voor Merel, maar ook voor de kersverse partner van de Toekomst werd het daardoor een symbolische contractondertekening. Als er iemand het eerste shirt van de Ajax Vrouwen met ABN AMRO koestert, is het Van Dongen wel. Haar verhaal was al mooi en is na deze dag alleen nog maar mooier geworden.

Kijk later vandaag op Ajax TV naar de interviews met Merel van Dongen en coach Ed Engelkes.

Tekst en foto's: Ajax.nl

Van nummer 10... Van nummer 10...
...naar nummer 25. ...naar nummer 25.
Merel van Dongen zette woensdag haar handtekening onder het Ajax-contract. Merel van Dongen zette woensdag haar handtekening onder het Ajax-contract.