Menu
Van Dongen scoort voor Oranje

Van Dongen scoort voor Oranje

Met een hoog Ajax-gehalte in de basis hebben de Oranjevrouwen woensdag de WK-voorbereiding afgesloten. De uitzwaaiwedstrijd tegen Estland werd op het Rotterdamse Kasteel met 7-0 gewonnen. Merel van Dongen tekende uit een vrije trap voor het derde doelpunt.

Bondscoach Roger Reijners had vier Ajacieden een basisplaats gegund: verdedigers Desiree van Lunteren, Petra Hogewoning, Van Dongen en middenvelder Tessel Middag. Laatstgenoemde droeg bij absentie van Mandy van den Berg zelfs de aanvoerdersband.

Al vlot werd duidelijk dat Oranje een flinke maat te groot was voor Estland. Jill Roord opende na elf minuten de score, en binnen zestig seconden was het ook 2-0 door Daniëlle van de Donk. Na ruim een halfuur brak het moment van Van Dongen aan. De linkspoot nam een vrije trap vanaf rechts, op ruim 25 meter van het doel. Waar iedereen een voorzet verwachtte, verraste Van Dongen met een venijnig schot in de korte hoek.

Nog voor rust werd het ook 4-0. Ajax-spits Eshly Bakker was aangever bij het doelpunt van opnieuw Van de Donk. Na rust zou Bakker nogmaals de aandacht opeisen. Ze veroorzaakte een strafschop, die aanvankelijk gemist werd door Van Lunteren. De Ajacied had geluk dat Shanice van de Sanden de rebound binnenschoot (5-0). De slotakkoorden werden vlak voor tijd verzorgd door Renate Jansen, die nog tweemaal scoorde.

Van Lunteren ging, net als Hogewoning, na 65 minuten naar de kant. Uiteindelijk besloot Oranje met drie Ajax-speelsters de wedstrijd. Middag en Van Dongen maakten de negentig minuten vol. Anouk Hoogendijk was na rust in de ploeg gekomen en speelde een helft mee.

De Oranjevrouwen debuteren volgende maand op het WK. Nieuw-Zeeland is op 6 juni de eerste tegenstander.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Pro Shots/Jasper Ruhe