Menu
Van Duin en Tayeb trotse Ajacieden

Van Duin en Tayeb trotse Ajacieden

Ajax heeft woensdagochtend twee jonge talenten gecontracteerd. Keeper Marco van Duin en aanvaller Chakib Tayeb zetten in het kantoor van technisch directeur met trots hun handtekening onder een contract dat hen aan Ajax bindt.

Tayeb: ,,Ik heb een jaar of twee geleden al eens stage gelopen bij Ajax. Ik mocht een week meetrainen en heb een wedstrijd meegespeeld. Maar ik was veel te zenuwachtig en redde het niet." De aanvaller zegt zijn zenuwen nu in bedwang te hebben. ,,Daar heb ik nu geen last meer van."

Wie naar een wedstrijd van Tayeb kijkt, zal een speler aan het werk zien die houdt van een actie en tweebenig is. ,,Maar ik ben een totaal ander type speler dan Wesley Sneijder, hoor. Dat we allebei tweebenig zijn, is de enige gelijkenis. Ik houd wel van een individuele actie maken, dat is ook mijn sterke punt." Niet geheel toevallig zijn Ronaldinho en Zidane twee spelers naar wie hij graag kijkt.

Tayeb heeft nu al zin in volgend seizoen. ,,Ik moet aan de bak, denk ik. Ik zal behoorlijke concurrentie krijgen in Jong Ajax, maar daar ben ik niet bang voor. Ik ga hard werken, goed mijn best doen. Ik heb mezelf geen termijn gesteld wanneer ik bij het eerste wil zitten of iets dergelijks. Als je jezelf zo'n termijn stelt, komt het nooit goed. Ik wil gewoon een goede profvoetballer worden."

Hoewel doelman Marco van Duin in Alkmaar is geboren, is Ajax altijd zijn club geweest. ,,Zeker ook omdat ik de hele jeugdopleiding heb doorlopen. Daarom is het fantastisch dat ik nu een contract hier mag tekenen." Als jonge keeper heeft Van Duin Edwin van der Sar als voorbeeld gehad, en nog steeds. ,,Ik ben ook een meevoetballende keeper en qua postuur lijk ik misschien wel op hem. Dus qua stijl kun je mij misschien met hem vergelijken. Ik let nog steeds veel op hem, vooral bij wedstrijden van het Nederlands elftal." Wat Van Duin verder typeert: ,,Ik wil altijd trainen, er altijd voor gaan."

Van Duin heeft al wat ervaring bij het team waar hij volgend seizoen vast deel van zal uitmaken. ,,In het begin keek ik wel op tegen de jongens van het eerste elftal die met het tweede een wedstrijd mee moesten doen of moesten meetrainen. Ik zit al negen jaar bij Ajax en normaal gesproken zag ik hen ook alleen op tv. Maar nu ben ik daar wel aan gewend, het is al gewoon geworden", zegt de nuchtere keeper. Met Jong Ajax trainde hij ook al eens mee met de A-selectie. Van Duin: ,,Daar heb ik al veel van geleerd. Die gasten hebben al veel meegemaakt, ze vertellen me kleine dingetjes waar ik veel aan heb. Dat heeft te maken met hun ervaring, die heb je als jeugdspeler gewoon nog niet." Van Duin zou graag zien dat hij in zijn tweede contractjaar af en toe mee zou mogen meetrainen met het eerste. ,,Dat zou goed zijn voor mijn ontwikkeling. Mijn hoofddoel is natuurlijk eerste keeper van de A-selectie te worden, maar dat wordt moeilijk want er is veel en goede concurrentie. Maar op korte termijn wil ik in de basis bij Jong Ajax komen."