Menu
Van Emanuelson en Vermeer mag het WK beginnen

Van Emanuelson en Vermeer mag het WK beginnen

Vanaf vandaag vindt in zes stadions in Nederland de strijd om het Wereldkampioenschap voor teams onder 20 jaar plaats. Oranje, onder leiding van bondscoach Foppe de Haan, behoort tot een van de favorieten. Urby Emanuelson en Kenneth Vermeer zijn al bijna twee weken in trainingskamp ter voorbereiding op het WK. Beide Ajacieden hebben er zin in, voor hen mag het al vrijdag zijn.

Kenneth Vermeer kent geen zenuwen voor het WK, ondanks dat hij nog nooit eerder aan zo'n groot toernooi heeft deelgenomen. ,,Ik zie de eerste wedstrijd tegen Japan vrijdag als een gewone wedstrijd", zegt de keeper nuchter. Van de eerste tegenstander van Oranje is niet zoveel bekend. ,,We hebben net een dvd van ze bekeken, verder zijn we nog niet echt met hen bezig geweest." ,,Japan is niet heel slecht, ze spelen redelijk tot goed", denkt teamgenoot Urby Emanuelson. ,,Ik denk dat wij wel kansen tegen ze zullen hebben." Vermeer verwacht dat de laatste training van Oranje, als de groep voor het eerst compleet is, meer gericht zal zijn op de tegenstander van vrijdag.

Want pas daags voor de aftrap van het WK kan Foppe de Haan beschikken over een complete groep. Dat komt doordat Ryan babel, Hedwiges Maduro en Ron Vlaar met het 'grote' Oranje in Finland waren. ,,Ik denk dat het wel nadelig is voor ons dat we pas vandaag met zijn allen kunnen trainen. Zo kun je moeilijk automatismen inbouwen", aldus Emanuelson. ,,Maar zij hebben wel bij Oranje getraind, en Hedwiges heeft woensdag nog gespeeld, dus van een achterstand is zeker geen sprake."
Het trainingskamp bevalt de middenvelder goed. ,,De eerste week was wel zwaar, maar deze week hebben we het rustig aan gedaan. We hebben vooral op het voetballende gedeelte getraind. Ik was een beetje geblesseerd, maar vanmiddag kan ik weer met de groep mee trainen."

De verwachtingen omtrent Oranje zijn hooggespannen. Ook Vermeer en Emanuelson denken dat het team ver kan komen. ,,We hebben goed getraind en goede wedstrijden gespeeld tot nu toe", vindt de keeper van Jong Ajax. ,,Dus ik heb er wel vertrouwen in." Oranje speelde twee oefenwedstrijden tegen andere WK-deelnemers: Turkije (1-0 winst Turkije) en Chili (2-1 winst Oranje). ,,Ik vond Chili wel meevallen eigenlijk, ik had verwacht dat ze beter zouden zijn. Tegen Turkije speelden we niet zo goed. Zij kregen niet zoveel kansen, en wij moesten ze beter afmaken. Want daar gaat het de komende weken om, om het maken van doelpunten. En ik moet ze aan de andere kant tegenhouden, ja", zegt Vermeer ontspannen. Van de andere deelnemers weet de doelman niet zoveel, ook niet van Australië en Benin, de andere tegenstanders van Oranje in de poule. ,,Ik heb met Ajax een keer tegen Australië gespeeld, ze hanteren voornamelijk de lange bal, net als de Engelsen. Over Benin weet ik nagenoeg niets. Doen ze aan voodoo? Haha, nou ja, we zullen wel zien!" Buiten Oranje verwacht Vermeer dat Brazilië en Argentinië ook ver zullen komen in het toernooi. ,,Ik denk dat zij wel goede teams hebben." Buiten zijn collega's van Ajax bij Oranje, doet er nog een Ajacied mee aan het WK. Rachid Tiberkanine zal proberen met het Marokkaanse elftal hoge ogen te gooien. Dat team kent Vermeer evenmin. ,,Maar ik gisteren nog met Rachid gesproken en met hem gaat het goed", verzekert de keeper.

Ook Emanuelson heeft veel vertrouwen in Oranje. ,,We kunnen ver komen, denk ik. De trainer zegt dat we ons moeten richten op de halve finales. Maar ik denk dat hij stiekem hoopt op de finale, net als wij trouwens. Ik vond Turkije best goed, we hebben alleen ongelukkig van ze verloren. Wij hebben inmiddels grote stappen vooruit gemaakt met het elftal. En Chili heeft wel een leuk elftal, maar ik denk dat wij beter zijn. Onze kracht ligt in de aanval. Met Quincy Owusu, Collins John en Ryan Babel hebben wij een aardige voorhoede, lijkt me." Van de komende tegenstanders weet de Ajacied ook niet zoveel. En net als zijn teamgenoot Vermeer denkt Emanuelson dat Brazilië en Argentinië ver zullen komen. ,,Maar ook Spanje heeft een goed team."

Dat veel wordt verwacht van Oranje geeft een beetje extra druk, vinden beide Ajacieden. ,,Maar we zijn ontspannen, de sfeer is goed, we hebben er alle vertrouwen in", benadrukt Vermeer. ,,Ik denk dat vooral veel druk ligt bij Hedwiges en Ryan", zegt Emanuelson. ,,Zij worden gezien als spelers die het verschil moeten maken. Voor hen zal het best lastig zijn. Ik heb daar niet zoveel last van."

Met zijn allen heeft Oranje onder 20 naar de WK-kwalificatiewedstrijd van het grote Oranje tegen Finland gekeken. ,,Het was een beetje een saaie wedstrijd, hè", zegt Vermeer voorzichtig. ,,Ik vond dat Oranje pas goed ging spelen toen 'Wiges' erin kwam", aldus Emanuelson. ,,Daarvoor was het geen goede wedstrijd." De wedstrijd van Oranje was een aardig opwarmertje voor de jonge talenten, maar als het aan hen ligt mag het nu wel beginnen.,,Ik heb er veel zin in", beaamt vermeer, die gezien de voorgaande oefenwedstrijden wel op een basisplaats rekent. Voor Emanuelson ligt dat iets anders. ,,Ricky Kruys en Kemie Augustien zijn niet de minste middenvelders. En morgen zal ik niet in de basis staan, maar ik verwacht wel speelminuten dit toernooi. En de wedstrijden zijn uitverkocht, dus ik denk dat het erg leuk zal worden. Ik heb er veel zin in, ik kan niet wachten tot het begint."