Menu

Van Gaal blijft geloven in Nederlands voetbal

SEVILLA (ANP) - In een periode waarin de voornaamste Nederlandse voetballers zich niet meer kunnen meten met de wereldtop, blijft Louis van Gaal optimistisch gestemd. De bondscoach ziet aan de vooravond van het oefenduel met Spanje geen reden voor paniek. Hij doet de reeks van slechte prestaties af als incidenten en ziet bij Oranje nog voldoende kwaliteit om wereldkampioen te worden.

Tijdens de training in het stadion van Betis Sevilla lijkt het doel van de bondscoach echter ver weg. Bij wel heel veel internationals stonden de laatste weken in het teken van teleurstelling en tegenslag. Zo verlieten PSV, Barcelona, Glasgow Rangers en Juventus eerder dan gepland de Champions League en missen Kluivert, Makaay, Bruggink, Frank de Boer en Bogarde wedstrijdritme.

Het trio aanvallers komt terug van blessures. Voor aanvoerder De Boer van Oranje is er geen plaats meer in de basis van Barcelona en Bogarde krijgt van Chelsea zelfs de opdracht op de tribune plaats te nemen.

Ook Van der Sar onttrekt zich niet aan de malaise. Na weer een blunder tijdens de wedstrijd tegen Lazio Roma, staat de doelman bij Juventus zwaar ter discussie. De keeper die tot voor kort alleen kon worden verweten moeite te hebben met strafschoppen, ontliep de media en liet weten op zoek te zijn naar rust.

De matige prestaties van veel internationals bij hun club dwingen Van Gaal tot consessies. ,,Ik heb inderdaad veel spelers moeten oproepen die nauwelijks spelen'', beseft de bondscoach.

,,Daar ontkom ik nu niet aan. Ik heb echter wel het volste vertrouwen in die jongens. Anders had ik ze namelijk niet opgeroepen. Voor hen is het fijn dat ze bij het Nederlands elftal kunnen bewijzen wel degelijk nog steeds goed te kunnen voetballen.''

Blessures zijn er de oorzaak van dat de bondscoach voor het vriendschappelijke duel met Spanje van zijn favoriete spelsysteem afwijkt. Van Gaal kon al geen beroep doen op de geblesseerde Stam, Numan en Van Bronckhorst. De afwezigheid van vleugelspelers als Zenden, Overmars en Ronald de Boer dwingt hem met slechts twee aanvallers te spelen.

,,Een systeem is slechts een middel. Als blijkt dat je de juiste spelers niet hebt, zul je een ander spel moeten spelen. Daarbij zijn we er tegen Ierland en Portugal ook niet goed vanaf de zijkanten doorgekomen. Als het experiment slaagt, sluit ik niet uit dat we daar verder op voortborduren'', aldus Van Gaal, die ongetwijfeld ook weet dat het Nederlands elftal zijn grootste succes in 1988 ook in een systeem met twee spitsen beleefde.

Vermoedelijk vormen Kluivert en Hasselbaink tegen Spanje het Nederlandse aanvalsduo. Voor de veelscorende spits van Chelsea zou de rentree in Oranje veel weg hebben van een herexamen. Na mislukte pogingen onder Rijkaard mag hij nu aan Van Gaal bewijzen ook in het Nederlands elftal te kunnen scoren. ,,Ik ben niet anders gewend dan dat ik me altijd moet bewijzen'', aldus Hasselbaink. Ik verheug me er ook op, al denk ik dat ik in menig ander land gewoon in de spits zou staan. In de Spaanse en Engelse competitie heb ik me namelijk al bewezen.''

Van Gaal: ,,Het is natuurlijk niet zo dat we er nu plotseling niets meer van kunnen. PSV was heel dicht bij de tweede ronde van de Champions League en gaat net als Feyenoord nog verder in de UEFA Cup. Ik vond ook dat Vitesse had verdiend Inter Milan uit te schakelen. Dat is helaas niet gebeurd, maar zegt mij wel voldoende.''