Menu
Van Gaal en Blind pakken de FA Cup

Van Gaal en Blind pakken de FA Cup

Voormalig spelers van Ajax zijn over heel Europa uitgewaaierd. In de rubriek 'over de grens' bespreken we iedere maandagochtend de verrichtingen van enkele oud-Ajacieden, met ditmaal aandacht voor veel bekersucces.

In Engeland pakten Louis van Gaal en Daley Blind hun eerste prijs met Manchester United. In de finale van de FA Cup werd Crystal Palace na verlenging met 2-1 verslagen. Jesse Lingard tekende in de 110e minuut voor de winnende goal. United was vijf minuten daarvoor met tien man komen te staan. De stand na de reguliere speeltijd was 1-1. Daley Blind kwam op Wembley de volledige 120 minuten in actie.

Met het winnen van de FA Cup sloot United een moeizaam seizoen positief af. De Red Devils sneuvelden al vroeg in de Champions League en eindigden in de competitie als vijfde, niet genoeg om volgend seizoen in het kampioenenbal actief te mogen zijn. Louis van Gaal heeft nog een contract voor een jaar, maar het is nog onzeker of hij dat uitdient.

Met bloed, zweet en tranen
Barcelona veroverde met bloed, zweet en tranen de dubbel. In de bekerfinale werd Sevilla verslagen. De kersverse winnaar van de Europa League leek de beste papieren te hebben, maar uiteindelijk sloeg Barça, net als United, in de verlenging in ondertal toe. Jordi Alba brak na 107 minuten de ban na een weergaloze assist van Lionel Messi en de Argentijn maakte in de 120e minuut aan alle onzekerheid een einde, 2-0.

Dat de Catalanen al vanaf de 36e minuut met tien man speelden, maakte de prestatie alleen maar knapper. Javier Mascherano werd met rood van het veld gestuurd. Een tegenvaller was er ook voor Luis Suarez. De oud-Ajacied verliet na een klein uur spelen in tranen het veld na een opgelopen hamstringblessure. Deelname aan de Copa America is nu ernstig in gevaar.

Veelvraat
Paris Saint Germain is een veelvraat in eigen land. De Franse topclub pakte na de titel en de Coupe de la Ligue ook de Coupe de la France. Olympique Marseille kreeg in de eindstrijd met 4-2 klop. In zijn laatste wedstrijd voor PSG was Zlatan Ibrahimovic andermaal de uitblinker met twee goals en een assist. De Zweed kreeg in blessuretijd een publiekswissel. Hij voegde zich op de bank bij Gregory van der Wiel. Maxwell speelde wel de gehele wedstrijd.

In Turkije staat Galatasaray, de club van Jan Olde Riekerink en Wesley Sneijder, ook in de bekerfinale. Het treffen met Fenerbahçe wordt pas later afgewerkt.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Pro Shots/Action Images